Olej z czerwonej palmy – właściwości kosmetyczne

Olej z czerwonej palmy – właściwości kosmetyczne

Olej z czerwonej palmy - właściwości kosmetyczne

Moda na oleje trwa. Szukając sposób na piękną cerę i lśniące włosy, doceniamy coraz bardziej produkty naturalne, pozbawione konserwantów i sztucznych składników. Jednym z takich specyfików jest mało znany olej z czerwonej palmy.

Drogocenny olej powstaje z czerwonych owoców oleistej palmy. Drzewo to rośnie w rejonach Afryki Zachodniej. Produkt ma gęstą konsystencję, która rozpuszcza się po podgrzaniu, gdy temperatura przekracza 20 stopni. Najlepiej jest wybrać olej nierafinowany, tłoczony ręcznie z owoców palm rosnących na niewielkich ekologicznych farmach.

Czerwony olej palmowy ma wiele cennych naturalnych składników, których właściwości warto wykorzystać w codziennej pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. W składzie produktu znajdziemy m.in. witaminę E, zwaną witaminą młodości, ponieważ świetnie nawilża skórę, zapobiega jej wysuszaniu i chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Kolejnym wartościowym składnikiem oleju z czerwonej palmy jest beta-karoten czyli prowitamina A, która opóźnia pojawianie się zmarszczek i pomaga w leczeniu trądziku. Beta-karoten przyspiesza opalanie, nadając skórze ładny koloryt, a jednocześnie sprawia, że skóra jest mniej wrażliwa na promienie UV, co redukuje ryzyko poparzenia słonecznego.

 

 

Olej z czerwonej palmy to także bogactwo retinolu, czyli witaminy A, która stymuluje proces odnowy komórek skóry, przedłużając dzięki temu ich młodość. Ponadto pomaga rozjaśniać plamy na skórze. Warto też zwrócić uwagę na występujący w tym produkcie koenzym Q10 posiadający cenne właściwości antyoksydacyjne, co sprawia, że jest podstawowym składnikiem wielu kosmetyków dla cery dojrzałej. Bogatą formułę oleju z czerwonej palmy dopełniają nienasycone kwasy tłuszczowe.

W pielęgnacji ciała możemy wykorzystać właściwości oleju z czerwonej palmy, dodając go do balsamów. Dzięki temu nasza skóra nabierze ładnego koloru, stanie się lepiej nawilżona i gładka. Możemy tez stosować ten produkt zamiast odżywki do włosów.

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Olej sezamowy w pielegnacji urody

Olej migdałowy - kosmetyk dobry na wszystko

Olej kokosowy - naturalny i tani kosmetyk