WALENTYNKOWE MAŚLANE CIASTECZKA

WALENTYNKOWE MAŚLANE CIASTECZKA

Maślane, udekorowane masą cukrową ciasteczka to świetny pomysł na Walentynki.
Można je schrupać ze smakiem bądź obdarować ukochaną osobę lub koleżankę.
Z takiego prezentu każdy się ucieszy.

Na specjalne okazje poświęć ich dekoracji  trochę więcej czasu. Do ozdabiania ciasteczek polecamy masę cukrową.

Składniki na maślane ciasteczka:

  •     kostka masła,
  •     3 szklanki mąki,
  •     1 szklanka cukru,
  •     1 duże jajo,
  •     esencja waniliowa,
  •     ½ łyżeczki soli,
  •     lukier, lukrowe pisaki do dekoracji

Wykonanie maślanych ciasteczek:

Zmieszaj suche składniki: mąkę, sól. Utrzyj masło z cukrem (możesz za pomocą miksera). Dodaj jajko i wanilię. Stopniowo dodawaj mąkę.
Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj go na stolnicy uprzednio posypanej mąką i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty.
Upiecz ciasteczka (10 - 15 min w temp. 200 st. C) i odłóż je do przestygnięcia.

Przygotuj masę cukrową >>>

Rozwałkuj masę cukrową do grubości ok. 5 mm i za pomocą wykrawaczki w krztałcie serduszek wycinaj kształty.
Upieczone i wystygnięte maślane ciasteczka możesz teraz dekorować wg własnego pomysłu.

Inspiracja: Pamiętaj, żeby serduszkowy prezent ładnie zapakować.