Sposób na świąteczną nudę - przyjęcie degustacyjne

Sposób na świąteczną nudę - przyjęcie degustacyjne

Krok po kroku jak łatwo, ciekawie i na przekór tradycji celebrować nie tylko nadchodzące święta, ale i niewielkie spotkania z przyjaciółmi czy weekendowe wieczory

Koniec roku to czas nie tylko zbliżających się tradycyjnie świąt Bożego Narodzenia, ale również karnawał, czas wielkiej fety i zimowego celebrowania Nowego Roku. Jeśli szukasz sposobu na niebanalne podejście do imprezy - mamy propozycję. Warto odejść od tradycyjnego suto zastawionego stołu i posiadówki przy, nawet najbardziej wykwintnych półmisach sałatek, dodatków i dań.

Jeśli marzysz o przyjęciu w amerykańskim stylu postaw na mini degustacyjną ucztę, dobre wina, talerze aromatycznych serów, warzyw, owoców i egzotycznych dodatków sprawią, że goście nie będą się nudzić, a między przysłowiową wódkę i zakąskę nie wkroczy niezręczna cisza i banał konwersacji o pogodzie.

Jak zrobić deskę serów?

Przygotowując degustacyjną imprezę przede wszystkim nie warto silić się na dodatki nie do zdobycia. Czym więc częstować gości? Zamiast biegać po najdroższych delikatesach warto postawić na sezonowe dobra. Jeśli przyjęcie organizujesz zimą niech stół będzie obfity w sezonowe owoce, w Polsce zimą najczęściej sięgamy po jabłka i gruszki, które doskonale dopasują się do serów kozich i pleśniowych. Po wędliny i sery również wybierz się do lokalnego sprzedawcy, skorzystaj ze świątecznych jarmarków, na których roi się od niewielkich producentów zdrowych i niespotykanych specjałów, których przy innej okazji nie będzie można spróbować.

Kiedy skomponujesz już idealne menu przyjdzie czas na gwiazdę wieczoru, czyli wina, które wzbogacą niezwykłe smaki przekąsek. Zabaw się w sommeliera i amatora degustacji, skorzystaj z porad książek kulinarnych i internetowych specjalistów wybierając najlepsze wina na wyjątkowy wieczór. Sklepy z alkoholami całego świata obfitują w najciekawsze trunki z krain całego globu. Wystarczy tylko pamiętać o najważniejszych zasadach i nie popełnić faux pas bombardując na wejściu kubki smakowe gości ciężkim i słodkim czerwonym winem. Zawsze ucztę zaczynamy od lekkich, białych lub różowych trunków, potem możemy przechodzić w bogate i ciężkie smaki czerwonych napojów. 

W tradycji łączenia win z potrawami nieco odchodzi się od złotej zasady podawania win białych do ryb i czerwonych do mięs. Warto jednak pamiętać o pewnym porządku, który sprawi, że jedzenie zyska smaku a wino będzie przyjemnym uzupełnieniem i smakowym finiszem przygotowanych potraw.

Przede wszystkim należy dobierać wina w oparciu o zasadę podobieństw lub przeciwieństw. I tak zgodnie z zasadą podobieństw wina lekkie dobieramy do lekkich dań, średnie wina do nieco pełniejszych potraw i pełne, ciężkie wina o dużym ekstrakcie podajemy do dań ciężkich. Z kolei według zasady przeciwieństwa wyszukujemy wina o smaku i konsystencji, której nie posiada potrawa. Stosując tę zasadę pilnujemy, by bogate i złożone wina towarzyszyły daniom prostym, wina proste - daniom wykwintnym.

Wina pełne wytrawne podaj do wędzonych szynek, tuńczyka, wędzonego łososia czy owoców morza oraz serów

Wina białe, ale nie dojrzewające w beczkach lubią towarzystwo ryb takich jak dorsz, sardynki, okoń czy ryb marynowanych, pomidorowych sosów oraz połączenia drobiu z serem.

Wina białe dojrzewające będą pasować do pieczonego drobiu kaczki i kurczaka oraz pieczonych ryb, w tym zwłaszcza łososia.

Wina czerwone, młode to idealne dopełnienie fileta z indyka, grzybów, gulaszu wieprzowego, drobiu w sosach, mięs z rusztu, serów czy ziemniaków.

Wina czerwone długo leżakujące podawaj do dziczyzny, ciężkich sosów, czerwonego mięsa oraz tłustych serów.

Wina pełne słodkie są zarezerwowane wyłącznie do deserów z kremami lub bitą śmietaną, deserów czekoladowych, ciast i lekkich świeżych serów.

Nieodłącznym elementem idealnej imprezy jest piękny anturaż. Nie zapomnij ozdobić stołu sezonowymi dodatkami, kwiatami, lub elementami zimowego krajobrazu i świątecznymi świecidełkami. Zastawa schodzi raczej na drugi plan, głównym elementem stołu będą dodatki w postaci ozdób na butelki wina, pięknie przewiązane serwety uzupełnione np. o zawieszki z suszonych pomarańczy, szyszek, owoców i gałązek jałowca. Eleganckie serwety i pokrowce na butelki z winem nie muszą być tradycyjną biała, wykrochmalona serwetą, warto postawić na stylowe zdobienia np. w świąteczne ornamenty bądź skandynawską klasykę w prostą kratę lub zdobne zimowe printy.

Wybierając kieliszki musisz pamiętać, że każde z win wymaga odpowiedniego rodzaju szkła, kształtu i wysokości naczynia, dzięki czemu wydobędzie wszystkie aromaty z wybranego rodzaju trunku.


Opracowanie: Maja Nowakowska
Grafiki: Winefolly