Przyjęcie na Halloween - przekąski

Przyjęcie na Halloween - przekąski

Halloween coraz bliżej. Wybrałaś już kostium dla dziecka. Kupiłaś słodycze. Pora pomyśleć o dobrej zabawie w gronie dorosłych. Jeśli postanowiłaś wydać przyjęcie halloweenowe, podpowiemy ci, jak przygotować smaczne, proste i efektowne przekąski. Na pewno zrobią wrażenie na gościach.

W ten jedyny jesienny wieczór lubimy się bać. Gdy nadchodzi Halloween, oswajamy wszystkie nasze fobie oraz strachy i bawimy się na całego. Nasz dom ozdabiają dekoracje z wizerunkiem pająków, nietoperzy, szkieletów - zgodnie z zasadą, że ma być strasznie, lecz zabawnie. Już same przygotowania do święta, które przybyło do nas kilkanaście lat temu ze Stanów Zjednoczonych, przynoszą nam wiele radości. Przede wszystkim szukamy efektownych kostiumów halloweenowych dla dzieci, kupujemy słodycze dla małych przebierańców, którzy po zmroku zapukają na naszych drzwi. A wieczorem sami bawimy się wyśmienicie ze znajomymi.

Kluby nocne prześcigają się w pomysłach na halloweenową noc. Jednak od pewnego czasu coraz większą popularnością cieszą się przyjęcia domowe. W sklepach nie brakuje halloweenowych ozdób do dekoracji domu na ten wieczór. Można je także wykonać samodzielnie. By zapewnić sobie i gościom dobrą atmosferę, warto zadbać także o odpowiednie menu. Halloweenowe przekąski i słodycze muszą być nie tylko pyszne, ale także efektownie wykonane. W sklepach możemy kupić coraz więcej cukierków o oryginalnym kształcie i kolorach pasujących do stylistyki tego święta. Warto więc zajrzeć do delikatesów i supermarketów w poszukiwaniu ciasteczek, landrynek, czekoladek a nawet chipsów z motywem - pająków, szkieletów, czaszek, nietoperzy, a nawet sztucznego oka. Wystarczy też odrobina fantazji, by przygotować własne halloweenowe przystawki, które będą nie tylko smaczne i efektowne, ale także zdrowe. Podajemy kilka inspirujących pomysłów.

Halloweenowe babeczki z pajęczyną

 

¾ kostki masła

Kostka czekolady

Łyżeczka proszku do pieczenia

Dwa kubki mąki

Kubek cukru

Opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

¾ kubka mleka

 Lukier (gotowy w saszetce)

Czerwony lub czarny barwnik do ciast w tubce

Masło i czekoladę roztopić w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu, często mieszając, by nie przypalić. Gdy masa wystygnie, dodajemy przesianą mąkę i cukier (kryształ i waniliowy) oraz proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać jajka (wbijamy jedno po drugim, za każdym razem mieszając masę). Ciasto przelewamy do foremki na muffiny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca, czekamy aż babeczki wystygną, a następnie dekorujemy wierzch białym lukrem. Gdy warstwa zastygnie, malujemy czarnym lub czerwonym barwnikiem motyw pajęczyny.

 Uwaga - możesz ułatwić sobie zadanie i kupić gotowe babeczki czekoladowe w sklepie i ozdobić je lukrem.

foto: 123 RF

Duchy z puree ziemniaczanego

1 kg ziemniaków

Kostka masła

Sól do smaku

3 łyżki ciepłego mleka

Kilka czarnych oliwek do dekoracji

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy przestygną ubijamy je tłuczkiem lub przepuszczamy przez maszynkę, by powstała masa. Dodajemy po łyżce masła i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mleko i sól do smaku. Z gotowej masy formujemy ręcznie stożki lub wyciskamy je, używając rękawa cukierniczego. Na szczycie każdego stożka przyklejamy przekrojone na pół (lub ćwiartkę) drobne, czarne oliwki (oczy naszego ziemniaczanego ducha).

Kanapki na Halloween- nietoperze

Ciemny chleb pumpernikiel

Kostka sera białego

Mały pojemnik jogurtu naturalnego

Kilka rzodkiewek

Pęczek szczypiorku

Ogórek zielony

Papryka czerwona

Sól i pieprz do smaku

Z podanych składników przygotuj twarożek. Za pomocą foremek do wykrajania w kształcie nietoperza, wykrój z chleba odpowiednie kanapki. Przełóż je twarożkiem i podawaj na tacy lub dużym, płaskim talerzu - brzegi możesz udekorować kropkami keczupu - imitującego plamki krwi.

Straszne jajka na Halloween

8 jajek

Ser żółty ok. 30 dag.

1 średnia cebula

Sól do smaku

Ugotuj jajka w lekko posolonej wodzie (by nie popękały w trakcie gotowania). Gdy ostygną, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyciągnij łyżeczką żółtko i przełóż do miseczki. Za pomocą widelca utrzyj żółtka na gładką masę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (powinien przypominać puch). Dodaj szczyptę soli do smaku i dokładnie całość wymieszaj. Za pomocą łyżki nałóż porcję farszu do wydrążonej połówki jajka. Powierzchnię wygładź szerokim nożem. Za pomocą keczupu namaluj na wierzchu motyw czaszki.

(mb)

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Drinki na Halloween

Jak zrobić zupę dyniową

Jak ozdobić dynię na Halloween