Tartaletki z karmelizowaną śliwką

Tartaletki z karmelizowaną śliwką

Lato powoli dobiega końca, co dla wszystkich pasjonatów gotowania i słodkich wypieków oznaczać może tylko jedno… Nadchodzi czas na kuchenne szaleństwa z wykorzystaniem jesiennych owoców sezonowych. Polecamy Wam porosty i pyszny przepis ze śliwek!

Składniki:

- Świeże śliwki (150 g),

- Brązowy cukier (5 łyżek),

- Masło (1 łyżeczka),

- Cynamon (2 łyżeczki),

- Serka Mascarpone (1 opakowanie),

- Słodka śmietanka 36% (100 ml),

- Słodkie tartaletki, np. od Dan Cake (1 opakowanie),

- Ulubione orzechy.

Przygotowanie:

Zacznij od umycia i  pokrojenia śliwek w plasterki. Następnie należy roztopić masło na patelni na delikatnym ogniu. Gdy osiągniesz odpowiednią konsystencję, dodaj cynamon i cukier, po czym smaż aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanej masy, dodaj owoce i podsmaż do czasu, aż owoce puszczą soki i powstanie gęsty sos. Teraz wystarczy podduszać wszystko ok. 5 minut. Na koniec dodaj ulubione orzechy (na przykład włoskie lub nerkowce), zamieszaj i odstaw do ostudzenia.

 Serek Mascarpone wyłóż do miski, dodaj słodką śmietankę i zamieszaj trzepaczką tak, by masa nie straciła swej konsystencji. Masę wstaw do lodówki na około 30 minut.

Ostatni etap to nałożenie przygotowanej masy do środka tartaletek. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami i… gotowe.  Smacznego!

Sprawdź również:

Bliny z łososiem na szybko

Grzanki z awokado - śniadanie mistrzów

Konfitura z agrestu