Pyszna leśna uczta, czyli rozpoczynamy sezon na grzyby!

Pyszna leśna uczta, czyli rozpoczynamy sezon na grzyby!

Niewątpliwie, jesień w kuchni kojarzy nam się przede wszystkim z grzybami. Te największe skarby lasów wczesnej jesieni możemy kosztować na wiele sposobów. Jakie rodzaje grzybów znajdziemy w polskich lasach, na co zwracać uwagę przy ich zbieraniu oraz z czym najlepiej je zestawiać w kuchni? Zdradzamy Wam to, co o grzybach wiedzieć powinniście oraz podajemy kilka przepisów na dania z grzybami!

W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek to istny król, a to wszystko za sprawą jego charakterystycznego aromatu, który uwydatnia się podczas procesu suszenia. Wspomniane maślaki to także jedne z ulubieńców grzybiarzy. Co istotne, wszystkie z tego gatunku to grzyby jadalne. Nie poleca się ich suszyć, ale za to smażone, gotowane czy duszone, smakują wybornie.

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią prawdziwy wysyp kolejnych wspaniałych grzybów - podgrzybków. Występują one w różnych typach lasów i na ich odmiennych płaszczyznach. Dlatego warto się rozglądać, bo nigdy nie wiemy, gdzie możemy je spotkać. Podgrzybki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów jadalnych w Polsce.  Jedni je marynują, a drudzy zapiekają i dodają do makaronów. Bez podgrzybków nie wyobrażamy sobie także regionalnej kuchni i Bożego Narodzenia, kiedy to królują w kapuście czy pierogach.

Pieczarki bez trudu znajdziemy w każdym sklepie, jednak wszystkim tym, którzy poszukują ich także w lasach radzimy być bardzo ostrożnym. Łatwo pomylić je np. ze śmiertelnie trującym muchomorem. Stąd nasza rada:

Jeśli nie jesteście pewni czy dany grzyb jest jadalny, udajcie się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam znajdziecie specjalistów, którzy pomogą ustalić, czy możecie zajadać się swoimi zdobyczami.

Teraz gdy już wiemy co nieco o grzybach, nadeszła pora aby przyrządzić z nich coś pysznego. Oto kilka propozycji kulinarnych na proste i smaczne dania.

Tarta z grzybami

 

Składniki:

Ciasto:

- Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica)    150g

- mąka                                                      300g

- żółtko                                                     2 szt.

- woda                                                     100ml

- sól do smaku

Pozostałe składniki:

- Śmietanka 42%od OSM Piątnica           100ml

- Śmietana 18% od OSM Piątnica             1 łyżka na porcję

- cebula                                                              1 średnia sztuka

- masło                                                               1 łyżka

- podgrzybek świeży lub mrożony            250g

- kurki świeże lub mrożone                        250g

- pieczarka świeża                                          6 średnich sztuk

- mąka                                                                1 łyżeczka

- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Składniki:

- Śmietana 18%  (np. od OSM „Piątnica”)     250g

- Masło Ekstra „Piątnica”                                    2 łyżki

- makaron tagliatelle                                            250g

- świeże borowiki                                                  500g

- cebula                                                                    1 średnia szt.

- mąka pszenna                                                    1 łyżeczka

- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy               do smaku

- sos sojowy                                                          1 łyżeczka

- świeży rozmaryn                                              1 gałązka

Wykonanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać. Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Instagram/ @fotokulinarnie

Składniki:

- Śmietana 18% %  (np. od „Piątnica”)    330g     

- wywar kostno-jarzynowy                          2l

- grzyby suszone                                             50g

- podgrzybek świeży lub mrożony            350g

- kurki świeże lub mrożone                       200g

- ziemniaki                                                      4 średnie szt.

- cebula                                                             2 średnie

- olej                                                                   3 łyżki

- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku

- mąka pszenna                                             1 płaska łyżka                                           

- natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.

Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.  Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Sprawdź też:
Przepis na naleśniki z grzybami
Idealny na imprezę - quiche z kurkami i świeżym cząbrem