Przepis na bananowy chleb wegański

Przepis na bananowy chleb wegański

Chleb wegański jest przez wielu nazywany "chlebem życia". Jest zdrowy, pozbawiony szkodliwych składników, a przede wszystkim, wbrew temu co możecie sądzić - przepyszny! Przedstawiamy przepis na chleb wegański! 

Składniki:

Mokre składniki:

1 1/3 szklanki (320 g), puree z bardzo dojrzałego banana 

2 łyżki stołowe (15 g) w siemienia lnianego

1/3 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (np. mleko migdałowe)

1/3 szklanki (60 ml) oleju kokosowego

2 łyżki stołowe (30 ml) czystego syropu klonowego 

2 łyżeczki (10 ml) czystego ekstraktu waniliowego

Suche składniki:

1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe (60 g), cukru kokosowego 

1/2 szklanki (50 g), płatków owsianych

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 1/2 szklanki (210 g) mąki orkiszowej

Plasterki banana, posiekane orzechy włoskie, wiórki czekoladowe 

Wykonanie:

Podgrzać piekarnik do 180 °. Nalać do formy do chleba trochę oleju, następnie odstawić.

W dużej misce rozgnieść dokładnie banana.

Zmieszać składniki mokre (siemię, mleko, stopiony olej, syrop klonowy, wanilia) z bananem, aż wszystko się połączy.

Wymieszać suche składniki (cukier, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, sól i mąkę orkiszową), następnie połączyć z mokrą mieszaniną, tak aby wszystkie składniki się dokładnie zmieszały.

Nałożyć ciasto do formy na chleb i rozłożyć równomiernie. Dodać pozostałe składniki i delikatnie "docisnąć" je do ciasta.

Piec bochenek odkryty od 45 do 55 minut, aż będzie lekko złoty i chrupki na wierzchu. Górna cześć bochenka powinna trochę opaść przy dotknięciu.

Bochenek w formie odłożyć do ochłodzenia przez 30 minut. Potem przesunąć nóż wokół chleba w celu poluzowania go, a nastepnie delikatnie wyjąć z formy, umieszczając go bezpośrednio na stojaku aż do całkowitego wystygnięcia  (lub w celu przyspieszenia tego procesu włożyć do lodówki na 45 minut).

Po wystygnięciu pokroić chleb na kromki. Kocham szerzyć ją wegańskiej masła lub oleju kokosowego. Taki chleb można trzymać w lodówce, szczelnie owinięty przez 3 do 4 dni, lub może zamrozić przez 4 do 6 tygodni.