Idealny miód? Wiemy jak go wybrać!
10 października, 2016Jesienne, chłodne dni i długie wieczory zachęcają do spożywania większej ilości tuczących słodkości. A przecież nie wszystko da się ukryć… Nawet pod grubym swetrem. Znamy na to sposób! Zamiast pustych kalorii postaw na pełen wartości odżywczych miód. Ale jak go wybrać i dlaczego właściwie ten złocisty nektar jest taki zdrowy? Przeczytajcie!
Jaki miód wybrać?
Miód wielokwiatowy
Wspomaga pracę serca, zalecany jest przy chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz schorzeniach górnych dróg oddechowych.
Miód rzepakowy
Pomocny w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, w tym wrzodów żołądka i dwunastnicy, chorób układu krążenia i oddechowego.
Miód spadziowy
Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Wspomaga także system odpornościowy, zalecany przy zaburzeniach trawienia.
Miód lipowy
Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Ma również działanie uspokajające!
Miód akacjowy
Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zalecany przy nadkwasocie i w stanach zapalnych błony śluzowej jelit. Miód akacjowy również uspokaja.
Miód gryczany
Zalecany w chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym, schorzeniach kostnych, zapaleniu nerek. Dodatkowo poprawia pamięć, wzrok i słuch.
Miód wrzosowy
Zalecany w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej, przy biegunkach i zapaleniu jelit. Chroni przed rozwojem zakażeń.
Miód mniszkowy
Zalecany w zaburzeniach trawienia, a także w niedokrwistości i bólach reumatycznych. Świetnie działa w stanach ogólnego wyczerpania.
- Miód to skarbnica wartości odżywczych! Zawiera kwasy organiczne, olejki eteryczne, enzymy, białka, przeciwutleniacze, witaminy B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, biotynę i składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i mangan.
- Kupując miód należy zwrócić uwagę, czy etykieta zawiera wszystkie wymagane prawem informacje, m.in. datę minimalnej trwałości, pochodzenie i weterynaryjny numer identyfikacyjny.
- Dobry jakościowo miód powinien charakteryzować się intensywnym, swoistym dla danego gatunku kolorem, „gryzącym” posmakiem i przyjemnym aromatem, a przede wszystkim powinien od razu rozpuszczać się w ustach.
- Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach szklanych, porcelanowych lub krzemionkowych, w suchych pomieszczeniach i w temperaturze nie przekraczającej 18 st. C.
- Gdy przygotowujesz rozgrzewającą herbatę, pamiętaj, aby miód dodać do już przestudzonego płynu.
Opracowanie: Ania Tobiasz we współpracy z Małgorzatą Chylewską, ekspertem ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.