3 wegańskie śniadania

3 wegańskie śniadania

Stereotyp o weganach żywiących się kiełkami i sałatą odchodzi w zapomnienie. W sieci zalewani jesteśmy propozycjami dań roślinnych, które smakują jak kurczak, wołowina w przyprawach czy sushi. Dziś wymówki wszystkożerców typu ,,Nie miałbym co jeść na diecie wegańskiej" nie są już aktualne, alteratyw mamy bowiem mnóstwo. W Warszawie powstaje coraz to więcej wegańskich restauracji, a na półkach sklepowych gigantów pojawiają się wegańskie jogurty, parówki czy mielone "mięso". Przeciwnicy tego stylu życia uznają to zjawisko za modę, która przeminie jak każda inna. Ale czy moda oparta na życiu w zgodzie ze środowiskiem może być zła? To pytanie pozostawiamy Wam. 

Dziś przedstawiamy 3 proste pomysły na wegańskie śniadania, z którymi początkujący mają często największy problem. 

Przede wszystkim musicie zacząć od najważniejszej rzeczy - chleba wegańskiego. Przepis na przepyszny, bananowy chleb wegański znajdziecie tutaj!

Kanapki 

Opcji wegańskich kanapek mamy naprawdę sporo i wcale nie musi być nudno! Oto kilka propozycji.

@aspoonfulofhealth

Pierwsza opcja: 

awokado
pomidor
świeża bazylia
sól ziołowa 

Druga opcja:

dżem domowej roboty (truskawkowy lub malinowy)
banany
maliny
jagody

Trzecia opcja:

masło orzechowe
banany
maliny
jagody

@aspoonfulofhealth

Czwarta opcja:

sałata
awokado
hummus klasyczny
natka pietruszki
ogórek zielony
sok z limonki
nasiona chia

@aspoonfulofhealth

Piąta opcja

sałata
wędzone tofu
awokado
pomidor

Jagodowe musli

@barbora_eats_colours

Składniki:

borówki
mleko roślinne
masło orzechowe
dowolna granola
liofilizowane truskawki
świeże lub mrożone jagody
świeże lub mrożone jeżyny
świeże lub mrożone maliny

Wykonanie:

Borówki zblendować i dolać mleka roślinnego (ilość wedle uznania), następnie dodać masła orzechowego i wsypać pozostałe składniki. 

Owsiane pancakesy

@mantousiast

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/2 banana
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka kurkumy
olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystko razem zmiksować i usmażyć średniej wielkości placuszki (na oleju kokosowym lub słonecznikowym). Możesz dodać do nich ulubione owoce, masło orzechowe, dżem lub jabłkowy mus. 

Więcej inspiracji przepysznych, wegańskich śniadań znajdziecie w naszej galerii. Aż ciężko uwierzyć, że są jadalne – wyglądają tak pięknie. Smacznego!


Opracowanie: Marta Bijan