3 pomysły na hummus domowej roboty

3 pomysły na hummus domowej roboty

Dziś, w dobie powszechnego weganizmu, hummus można kupić już wszędzie. Zajadają się nim nie tylko weganie, bo to roślinne źródło białka jest przepyszną alternatywą dla wszelkich past i serków kanapkowych. Mamy duży wybór smakowych hummusów w sklepach, ale wiadomo, że co zrobimy sami, zawsze będzie dla nas lepszą opcją. Dziś przedstawiamy Wam zatem 3 pomysły na hummus domowej roboty.

Baza główna (dla każdego hummusu, czyli pasty z ciecierzycy, jest taka sama)

Instagram/ @thepowerchicgirls

Składniki:

200 g ciecierzycy
2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
sok z 1-2 cytryn
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
7 przypraw arabskich

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - od 40 do 60 minut. Wodę odlewamy do osobnej miseczki. Cieciorkę mielemy, najlepiej w maszynce do mięsa, ale jeśli takiej nie mamy, blender też się sprawdzi. W trakcie mielenia dolewamy wodę z gotowania, aby hummus był puszysty i kremowy. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z wodą, hummus nie może przecież być płynny. Na sam koniec doprawiamy tahiną (jeśli lubimy, można dodać jej więcej), sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem oraz solą, pieprzem i 7 przyprawami.

Mamy już podstawowy, przepyszny hummus klasyczny domowej roboty. Teraz czas na trzy pomysły, jak go urozmaicić!

Pomidorowy hummus domowej roboty

Instagram/ @fannythefoodie

Do powstałego klasycznego hummusu dodajemy 10 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy i blendujemy.

Oliwkowy hummus domowej roboty

Instagram/ @healthstudiobcn

Do klasycznego hummusu dodajemy 1 puszkę czarnych oliwek (ok. 350 g) i blendujemy.

Paprykowy hummus domowej roboty

Instagram/ @kitchenathoskins

Do klasycznego hummusu dodajemy 3 grillowane papryki i 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku. Całość blendujemy.

Smacznego!

Sprawdź też:

Letnie, zielone pasty do pieczywa
Przepis na bananowy chleb wegański
Zdrowe przekąski dla dzieci


Opracowanie: Marta Bijan