Sezon na śliwki
27 września, 2015Sezon na śliwki – najlepsze przetwory
Powidła śliwkowe – to smak naszego dzieciństwa. Słodkie, ale przełamane charakterystyczną nutą goryczy. Gęste i aromatyczne, najchętniej jadłoby się je prosto ze słoika. Śliwki niedługo się skończą, a więc najwyższy czas pomyśleć o przetworach.
Powidła śliwkowe
Ten klasyczny przepis powinna znać każda wielbicielka domowych przetworów. Późno jesienne śliwki węgierki najlepiej nadają sie do smażenia powideł. By wykonać przetwory, nie potrzebujemy wielu składników, lecz jest to zajęcie czasochłonne. Przygotowanie powideł zajmuje 3 dni. Do dużego garnka z grubym dnem wrzucamy 5 kilogramów owoców bez pestek, wlewamy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Po upływie tego czasu ściągamy pokrywkę i smażymy śliwki przez 4 godziny na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy owoce, by się nie przypaliły. Czynność kilkugodzinnego smażenia powtarzamy przez kolejne 3 dni, aż masa stanie się gęsta.
Marynowane śliwki w occie
O ile na powidła najlepiej nadają się śliwki mocno dojrzałe, o tyle do tego przepisu potrzebujemy węgierek w miarę twardych. Kilogram owoców bez pestek wrzucamy do wyparzonych słoików. Następnie gotujemy pół litra wody i dodajemy 1/3 szklanki octu, kilka łyżek cukru, łyżkę cynamonu i kilka goździków. Tak przygotowaną i przestudzoną miksturą zalewamy śliwki w słoikach, dokładnie je zakręcamy, a następnie pasteryzujemy.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: