Tartaletki z dżemem

Tartaletki z dżemem

Tartaletki z dżemem to pomysł na gotowanie w sam raz dla małych kucharzy. Zabawa w kuchni na pewno spodoba się wszystkim maluchom, a przepis, który przedstawiamy jest dziecinnie prosty...

Składniki:

  • 1/2 paczki masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • dżem o różnych smakach,
  • foremki do tartaletek, papierowe osłonki, wałek do ciasta.

Wykonanie:

1. Mąkę przesyp do dużej miski i wymieszaj ją z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

2. Margarynę pokrój w kostkę i dodaj do mąki.

3. Oddziel żółtka od białek i również dodaj je do reszty składników.

4. Rękoma zagnieć ciasto.

5. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C

6. Rozwałkuj ciasto na stolnicy do grubości ok. 5 mm; wykrawaj kółka i układaj je do foremek do tart.

7. W każdej z tartaletek rozprowadź po łyżeczce dżemu, a wierzchy ozdób wyciętymi z resztek ciasta kształtami.

8. Zapiekaj ciastka ok. 15 min.

9. Uwaga! Po wyjęciu wypieków z piekarnika odczekaj kilkanaście minut, aż zastygnie w nich dżem, dopiero wówczas można je wyjąć z osłonek.

Zapamiętaj przepis!

Możesz wykorzystać go do zrobienia tartaletek z dowolnym nadzieniem - z tuńczykiem, z serem, z warzywami lub pieczarkami. Wówczas musisz pamiętać, żeby nie dodawać do ciasta cukier i cukier waniliowy.