Tarta ziemniaczana

Tarta ziemniaczana

Szukasz szybkiego pomysłu na smaczne danie? Wypróbuj naszą tartę ziemniaczaną z pieczarkami. Zrobisz ją w kilkanaście minut.

Składniki:

Na tartę dla 4-ch osób:

  • 1/2 kg zieniaków,
  • 30 dag pieczarek,
  • 3- 4 jajka,
  • oliwa z oliwek,
  • bułka tarta,
  • 2 płaskie łyżki mąki.

Przyprawy:

  • suszona bazylia, rozmaryn, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól

 

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C.
  2. Obierz, umyj i potnij ziemniaki na tarce na cienkie plasterki.
  3. Polej je odrobiną oliwy i dodaj przyprawy. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką lub ręką.
  4. Foremkę do tart posmaruj oliwą z oliwek i posyp jej dno oraz ścianki bułką tartą. Wyłóż zieniaki do formy tak, żeby przykryte nimi były boki formy, a pośrodku powstało wgłębienie. Wstaw do piekarnika na 15 min.
  5. Umyte pieczarki przełóż do rozgrzanej patelni i podsmaż (najważniejsze, żeby wyparowała z nich wilgoć). Odstaw do przestygnięcia.
  6. Jajka wymieszaj w osobnej miseczce, dodaj do nich mąkę, odrobinę soli i pieprzu i wrzuć do masy gotowe pieczarki.
  7. Wyjmij z piekarnika formę z ziemniakami i wypełnij przestrzeń pośrodku masą z jajek i pieczarek. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj jeszcze 15 min. Ozdób gotową tartę świeżą bazylią.

Smacznego!