Potrawy jednogarnkowe

Potrawy jednogarnkowe

Chcesz zrobić smaczny i zdrowy obiad, ale brakuje ci czasu? Nie zdążyłaś nawet zrobić porządnych zakupów spożywczych? A może jesteś zmęczona i nie masz pomysłu, co podać na obiad? Postaw na danie jednogarnkowe. Nie jest czasochłonne, nie wymaga wymyślnych składników i zawsze się udaje. 

 

Wszystko, co potrzebujesz, by zrobić smaczny jednogarnkowy obiad, znajdziesz pod ręką. Musisz mieć deskę do krojenia, nóż i oczywiście dobry garnek, który się nie przypala. Składniki też są proste – możesz wykorzystać, to, co zalega w lodówce, podsuszony kawałek sera lub kiełbasy, mocno dojrzałe pomidory. Świetnie sprawdzą się też mrożonki, więc warto pobuszować w zamrażarce. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dania z jednego garnka, które nie wymagają większych zdolności kulinarnych, a smakują wybornie.

Leczo wegetariańskie 

2 cukinie

3 papryki – idealnie, by każda była w innym kolorze

Cebula

Czosnek

Pieczarki

Sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka

2 łyżki oleju do smażenia

 

Składniki mogą być świeże lub mrożone. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w garnku i wrzucamy paprykę, smażymy kilka minut, gdy zmięknie, dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, po dwóch minutach wrzucamy pieczarki i cukinię. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy pomidory i czekamy, aż puszczą sok. Do smaku przyprawiamy leczo solą, pieprzem i ziołami (suszonymi lub świeżymi). Leczo to potrawa typowo sezonowa, najlepiej smakuje jesienią, gdy możemy je przygotować ze świeżych warzyw.

Czerwona fasola z kiełbasą 

30 dag kiełbasy

1 cebula

Puszka czerwonej fasoli

3 ziemniaki

Natka pietruszki

3 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki oleju

 

Gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy te, które zostały nam z poprzedniego dnia. Ugotowane kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy do naszego garnka odsączoną fasolę z puszki i pokrojone pomidory lub łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie mieszamy, smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Gotowe danie posypujemy drobno pokrojoną pietruszką świeżą lub suszoną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub mieloną papryką.

 

Sałatka na ciepło z pomidorami i serem

 

Opakowanie makaronu (wstążeczki lub świderki)

Opakowanie pomidorów koktajlowych

Opakowanie sera mozzarella lub feta

Kilka łyżek oliwy z oliwek

Sól i pieprz

Bazylia lub oregano

Łyżka parmezanu

 

Nie masz czasu zrobić tradycyjnego sosu do spaghetti? Możesz ułatwić sobie zadanie i przygotować pyszną i zdrową sałatkę na ciepło. Ugotuj makaron i odcedź. Następnie do garnka wrzuć przekrojone na pół pomidorki cherry. Dodaj mozzarellę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Całość polej oliwą, dopraw przyprawami i ziołami (świeżymi lub suszonymi), posyp startym parmezanem lub innym twardym serem.

 

(mb)

Foto: 123 RF

 

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

 

Jak przyrządzić idealną sałatkę?

Jak przyrządzić deskę serów?

Aromatyczne ciasto z polskich jabłek