Marchewkowe ciasto

Marchewkowe ciasto

Marchewkowe ciasto to łatwy i szybki przepis na zdrowe danie dla dzieci.

Składniki:

  • Dwa kubki drobno utartej marchewki,
  • dwa kubki pszennej mąki, półtora kubka cukru,
  • łyżka sody,
  • kubek oleju,
  • pięć jajek,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżka pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej,
  • łyżka posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich),
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta (lub kaszka manna),
  • kilka liści dekoracyjnej pietruszki lub jarmużu
  • oraz blaszka do pieczenia, sitko do przesiewania mąki, miska, łyżka, drewniana łyżka, mikser, kubek.

Wykonanie:

1. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do misy miksera a żółtka do kubka.

2. Wsyp do miski startą marchewkę, dodaj cukier, cynamon, sodę, skórkę pomarańczową, orzechy, olej i żółtka. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

3. Do białek wsyp szczyptę soli. Ubij je mikserem na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z marchewkową masą.

4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je na blaszkę, którą wcześniej musisz posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Włóż do niego blaszkę na około 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie, pokrój je na trójkąty. W każdy z nich włóż umyte listki pietruszki.

Przepis na Marchewkowe ciasto pochodzi z książki:

Joanna Krzyżanek, Cecylia Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci; wyd.: Jedność Kielce 2007