Konfitura z agrestu
12 sierpnia, 2016Konfitura z agrestu – o lekko kwaskowym smaku na pewno będzie wyśmienicie smakowała nie tylko teraz, ale i podczas zimowych wieczorów z dobrą książką i herbatą…
Składniki:
- 2 kg agrestu,
- ½ litra wody,
- 1, 5 kg cukru.
Wykonanie:
Agrest umyj, obierz, obetnij szypułki (najlepiej nożyczkami). Pousuwaj również pestki (natnij owoc z boku i naduś).
Wodę zagotuj z cukrem w dużym garnku lub patelni do smażenia konfitur. Przesyp do niej agrest podgrzewaj na małym ogniu, doprowadź prawie do wrzenia, zdejmij z ognia i pozostaw na 10 12 godzin w chłodnym miejscu.
Następnego dnia konfitury powoli podgrzewaj an małym ogniu, nie dopuszczaj jednak do pełnego zagotowania się. W takim stanie trzymaj konfiturę na ogniu przez kilak godzin, aż owoce zeszklą się i będą miękkie. Co jakiś czas mieszaj i usuwaj szumowiny z konfitur.
Gotową gorącą konfiturę przełóż do wcześniej sparzonych słoików, zamknij i przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Dobry pomysł:
Do konfitury z agrestu dodaj kilka liści wiśni. Zrób to wówczas, kiedy przygotowujesz wywar z cukrem.
Czy wiesz że… Agrestowa konfitura była jednym z ulubionych deserów carycy Katarzyny, która uwielbiała ją tak, że kucharkę, która przez wiele lat przygotowywała ją według tego samego przepisu (z dodatkiem liści wiśni), obdarowała zdjętym z palca wielkim pierścieniem z rubinem…