Kokos w kuchni

Kokos w kuchni

Kokos w kuchni

Popularne wiórki powoli odchodzą w zapomnienie. Teraz w kuchni rządzi olej i mleczko z kokosa. Kolejnymi hitami mogą stać się mąką i woda kokosowa. Zobaczmy, jak wykorzystać te zdrowe, egzotyczne produkty.

Mleko kokosowe

Niezastąpione, gdy przyrządzamy tajskie zupy i sosy curry. Chętnie sięgają po nie weganie i osoby, które nie tolerują laktozy (składnik mleka krowiego). Ma delikatny, słodki, kokosowy smak i zapach oraz przyjemną aksamitną konsystencję. Stanowi bogate źródło protein i węglowodanów. Zawiera też witaminę C.

Olej kokosowy

Uznany za jeden z najzdrowszych na świecie, zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Jest bezwonny więc może być używany do smażenia wszelkiego rodzaju warzyw i mięs. W składzie oleju kokosowego znajduje się kwas laurynowy, który posiada cenne właściwości antybakteryjne i przewigrzybiczne. Gotując i smażąc na oleju kokosowym, możemy wzmocnić odporność organizmu. Poza tym produkt ten nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy, więc jest zalecony osobom chorym na cukrzycę oraz stosującym diety odchudzające.

Mąka kokosowa

Jest dosyć gruboziarnista i wyróżnia ją charakterystyczny słodkawy zapach. Nadaje się idealnie do pieczenia i smażenia racuchów (możemy wymieszać ją z mąką żytnią lub pszenną, by ciasto się bardzo nie kruszyło. Ze względu na konsystencję oraz smak nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju kruszonek. Jest bogata w błonnik i białko, więc pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Woda kokosowa

Ten zdrowy napój wypromowali hollywoodzcy celebryci tacy jak, Rihanna, Demi Moore i Madonna. Niskokaloryczna woda jest bogata w wiele cennych składników odżywczych oraz mineralnych, między innymi: magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 oraz C. Woda kokosowa wzmacnia pracę układu krążenia, usuwa toksyny, gasi pragnienie i działa jak naturalny napój izotoniczny. Można ją używać jako tonik do twarzy, ponieważ idealnie nawilża skórę i opóźnia proces starzenia się fibroblastów. Wodę kokosową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz internetowych.

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Jasny czy ciemny - jaki chleb wybrać?

Dlaczego warto jeść kasze?

Jak zrobić domowe batoniki musli?