Jak zrobić domowy makaron?

Jak zrobić domowy makaron?

Jak zrobić domowy makaron włoski?

Moda na makarony przywędrowała do nas z Włoch. Różnorodność kształtów, grubości ciasta i smaku sprawia, że dania z makaronu nigdy nam się znudzą. Pasta - to najchętniej zamawiane danie w restauracjach, zobacz, jak zrobić ją samodzielnie w domu.

Przepis na ciasto podstawowe jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Możemy też zrobić makaron zielony (z dodatkiem szpinaku) lub czarny (barwiony atramentem z mątwy lub kałamarnicy). Sekret udanego makaronu tkwi w starannym zagnieceniu i dobrym wysuszeniu ciasta.

Przepis na makaron:

500 g mąki
5 jajek
40 g soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto, by uzyskać gładką kulę. Uwaga ciasto powinno bez problemu odrywać się od palców. Możemy dodać niewielką ilość wody, jeśli masa jest za gęsta. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu, wykładamy ciasto na stolnicę, kroimy na części i wałkujemy cieniutkie placki. Należy to robić na stolnicy posypanej mąką, by ciasto się nie przylepiało. Rozwałkowany placek zwijamy w rulon i tniemy go na cienkie paseczki, bo rozwinięciu otrzymujemy cienki i długi makaron. Zanim zaczniemy gotować makaron, należy go najpierw wysuszyć, do tego celu może nam się przydać specjalny stojak.

Jak zrobić kolorowy makaron?

W restauracjach często zamawiamy zielony lub czerwony makaron. By uzyskać dany kolor, musimy dodać do ciasta kolorowe składniki:

Makaron zielony - pesto, świeża bazylia, szpinak

Makaron czerwony - puree z buraka, suszony pomidory

Makaron żółty - szafran, kurkuma

Makaron czarny - atrament z kałamarnicy

Tego potrzebujesz, by zrobić domowy makaron:

Nóż do makaronu, Red Onion

 

 Stojak do suszenia makaronu, Red Onion

 

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Penne ze świeżymy pomidorami i bazylią

Tagiatelle carbonara

Tagiatelle z wędzonym łososiem