Jak wybrać zdrową sól?

Jak wybrać zdrową sól?

Jak wybrać zdrową sól?

Sól szkodzi - powoduje nadciśnienie i zatrzymywanie wody w organizmie. Niedawno została wycofana ze szkolnych stołówek - ku niezadowoleniu dzieci nieprzyzwyczajonych do jedzenia nieposolonych potraw. Wszystko smakuje lepiej z odrobiną przypraw, trzeba tylko wiedzieć, jak je dobrać.

Przetworzony sól produkowana na skalę przemysłową nie jest zdrowa i zdobyła złą reputację, natomiast naturalny produkt jest bogactwem minerałów. Nie musimy rezygnować z słonego smaku, jeśli wybierzemy zdrową sól morską lub himalajską.

Różowa sól himalajska

Uważana jest za najzdrowszą i najczystszą sól naturalną, pochodzi bowiem z nieskażonych rejonów świata. Zawiera ponad 80 składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma charakterystyczny lekko różowy kolor. Jest wydobywana ręcznie z dawnych złóż morskich.

Sól morska

Ma bardziej wyrazisty smak niż zwykła sól. Zawiera magnez, potas, chlor i jod, gdyż nie traci swoich naturalnych wartości w procesie przetwarzania i chemicznego suszenia. Ma lekko szarawy odcień, dostępna jest przeważnie w postaci zbrylonych granulek. Chociaż tego typu naturalny produkt posiada właściwości prozdrowotne, lekarze przestrzegają, by nie spożywać dziennie więcej niż 1 płaską łyżeczkę soli.

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Dlaczego warto jeść kasze?

Zdrowe pestki

Domowe batoniki