Hummus – hit kuchni śródziemnomorskiej

Hummus – hit kuchni śródziemnomorskiej

Hummus - hit kuchni śródziemnomorskiej

Oliwa, pasta sezamowa i ciecierzyca - te trzy składniki wystarczą, by przygotować humus, potrawę kuchni bliskowschodniej, którą pokochał cały świat. Hummus jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i sycący.

 

Była moda na sushi, domowe burgery, a teraz na lunch chodzimy coraz częściej do barów z hummusem. Tę pyszną pastę możemy też przygotować samodzielnie, eksperymentując z dodatkami. Baza tego dania jest bardzo prosta. Wystarczy zmiksować w robocie kuchennym odsączoną ciecierzycę z puszki (lub ugotować 2 szklanki surowej) z 2 łyżkami pasty sezamowej, 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Całość ucieramy na gładki krem.


Do powstałej bazy możemy dodać według naszego upodobania różne dodatki, by zrobić wersje humusu. Świetnie sprawdzą się suszone pomidory, bazylia, mielona papryka chilli. Pastę podajemy najlepiej z chlebkiem pita lub grzankami oraz z pokrojoną w słupki surową marchewką, papryką lub selerem naciowym i oliwkami.

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Dlaczego warto jeść daktyle?

Batoniki czekoladowo-karmelowe bez cukru

Domowe burgery wegetariańskie