Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Papryka jest niezastąpionym źródłem witamin i wielu odżywczych składników. Zawarta w niej rutyna ułatwia przyswajanie witaminy C, co ma bardzo dobroczynny wpływ na naszą odporność. Pod względem ilości występowania tej witaminy papryka znajduje się w czołówce warzyw. Zatem warto ją polubić, i często mieć na swoim stole.

Składniki:

  • papryka,
  • włoszczyzna,
  • kostka rosołowa,
  • 20 dag sera żółtego.

Do nadzienia czterech średniej wielkości papryk potrzebujesz:

  • 1/2 kg mielonego mięsa (karkówki lub z indyka);
  • torebkę ugotowanego na twardo ryżu,
  • cebula, marchewka utarta na drobnej tarce,
  • cztery średniej wielkości papryki,

Wykonanie:

1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne.

2. Przygotuj farsz i napełnij nim każdą z papryk.

3. Umyj włoszczyznę, pokrój ją na kawałki i wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Poustawiaj w naczyniu papryki z nadzieniem.

4. Rozpuść w 1/2 litra wrzątku kostkę rosołową i zalej rosołem papryki.

5. Przykryj naczynie pokrywą i duś danie w piekarniku na średnim ogniu ok. 30 - 45 minut.

6. Pod koniec duszenia posyp wierzchy papryk startym żółtym serem i wstaw papryki jeszcze na 5 min do piekarnika, ale już bez przykrycia.

Smacznego!