Domowy jogurt – smaczny i zdrowy
17 listopada, 2015Domowy jogurt – smaczny i zdrowy
Dzięki zawartości wapnia i białka wzmacnia kości, zawarte w nim żywe kultury bakterii bardzo dobrze wpływają na pracę jelit. Na dodatek ma niewiele kalorii. Nic dziwnego, że przepadamy za jogurtem. Ten popularny produkt możemy przygotować samodzielnie w domu.
By zrobić swój własny domowy jogurt potrzebujemy 1 litr mleka, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego ze sklepu i jogurtownicę. Mleko wlewamy do garnka o podgrzewamy, aż osiągnie temperaturę 40 stopni, czyli powinno być ciepłe, ale jeszcze nie gorące. Wówczas do mleka wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy całość, by nie było grudek.
Następnie rozlewamy płyn do pojemniczków i nastawiamy jogurtownicę na około 6-8 godzin. Po tym czasie nasz domowy jogurt jest gotowy. Możemy go przechowywać w lodówce około 3-4 dni.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: