Domowe masło orzechowe
21 października, 2015Domowe masło orzechowe
Ma piękny kolor, zapach i smak – jest zdrowe chociaż wysokokaloryczne. Jednak w przypadku masła orzechowego można przymknąć oko na kalorie, ponieważ ten produkt odżywia nasz mózg, wspomaga pamięć i koncentrację. Sprawdźcie, jak przygotować ten przysmak samodzielnie w domu.
Masło orzechowe możemy kupić w każdym sklepie spożywczym, ale warto zwrócić uwagę na opis składników produktu, można znaleźć tam między innymi sól, cukier, tłuszcze nasycone i konserwanty. Chcesz mieć pewność, że produkt który jesz jest zdrowy? Zrób go sama. Przepis na masło orzechowe jest banalnie prosty.
Wszystko, czego potrzebujemy to orzechy arachidowe – na jeden słoik około pół kilograma. Ważne, by nie było to orzeszki smażone z dodatkiem soli, tylko zwykłe prażone. By uzyskać z nich masło, musimy je dosyć długo ucierać w blenderze o wysokiej mocy, przeważnie więc są to większe roboty kuchenne. Proces wygląda tak, że najpierw z orzeszków robi się proszek, a przy dalszym ucieraniu zaczyna wytracać się olej. Może nam to zająć nawet 20 minut, dlatego warto robić przerwy, by nie spalić blendera. Gotowe masło możemy przechowywać w temperaturze pokojowej nie dłużej niż miesiąc.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Wegańskie batoniki – przekąska do szkoły