Domowa granola

Domowa granola

Domowa granola
Aromatyczna, chrupiąca, sycąca - domowa granola to wyśmienity pomysł na zdrowe śniadanie. Przygotowanie jej zajmie nam tylko kilka minut. Granolę możemy podawać z jogutrem, mlekiem lub wykorzystać jako bazę pysznych batoników zbożowych.


Ziarna zbóż, suszone owoce i odrobina miodu to podstawowe składniki granoli. Przygotowana porcja starczy na kilka dni. Najlepiej przechowywać ją w szklanym słoju, wówczas dłużej utrzyma świeżość i aromat.

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
Pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
Pół szklanki migdałów
¼ szklanki słonecznika
¼ szklanki żurawiny
4 suszone morele
5 daktyli
½ szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego

Orzechy i ziarna mieszamy w misce z miodem lub syropem klonowym. Masę przekładamy do brytfanki wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym, rozprowadzamy szpatułką. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upływie tego czasu, wyciągamy orzechy z piekarnika, zostawiamy do przestudzenia, następnie siekamy nożem, łączymy z owocami. Gotową granolę przekładamy do szklanego słoika.

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Zdrowe batoniki zbożowe

Dlaczego warto jeść daktyle

Wegańskie batoniki

 

musli granola