Domowa gorąca czekolada

Domowa gorąca czekolada

Domowa gorąca czekolada

W zimne, szare, dżdżyste dni potrzebujemy odpowiedniego wsparcia. Nic tak nie poprawi nam humoru jak kubek gorące, aromatycznej czekolady. Napój możemy przygotować samodzielnie zajmie nam to tylko kilka minut.

By przygotować rozgrzewający napój potrzebujemy jednego kubka mleko, może być zwykłe lub smakowe i roślinne np. migdałowe lub kokosowe. Nieodzownym elementem jest też dobrej jakości gorzka czekolada (pół tabliczki najlepiej takiej, która zawiera min. 70% kakao). Jeśli chcemy, by napój był naprawdę gęsty i aksamitny, dodajemy łyżkę śmietanki deserowej 30 %. Gorącą czekoladę możemy przyprawić według naszego gustu - cynamonem, wanilią, sproszkowanym chilli lub imbirem.

Mleko i śmietankę gotujemy na małym ogniu w rondelku, gdy zaczną wrzeć, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy powoli, aż się rozpuści. Po zdjęciu z ognia, dodajemy wybrane przyprawy, możemy też lekko posłodzić napój miodem lub syropem klonowym.

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Tarta z gruszką

Sernik bez sera

Jak zrobić batoniki musli