Dlaczego warto jeść winogrona
2 października, 2015Dlaczego warto jeść winogrona
Dojrzałe, wygrzane na słońcu, nabrzmiałe od słodkiego soku – winogrona to owoce, które osładzają nam myśl o końcu wakacji. Jedzmy je póki trwa na nie sezon, są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Te owoce służą naszemu zdrowiu i urodzie. Miska pełna winogron powinna obowiązkowo zagościć na naszym stole.
Kupując winogrona, warto wybrać owoce ciemnoczerwone i fioletowe, gdyż to właśnie one zawierają niezwykle drogocenny składnik zwany resweratrolem. Jest to flawonoid, który posiada działanie antybakteryjne, antynowotworowe oraz przeciwzapalne. Pomaga także spalać tkankę tłuszczową.
Naukowcy potwierdzili, że winogrona nie tylko przedłużają życie i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, ale także mają bardzo dobry wpływ na naszą urodę. Jako silne przeciwutleniacze owoce te opóźniają powstawanie zmarszczek, uszczelniają też naczynka krwionośne i zapobiegają obrzękom twarzy.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: