Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Dlaczego warto jeść  kaszę jaglaną?

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Popularna owsianka zyskała poważną konkurentkę, coraz więcej osób na śniadanie je zdrową i pożywną kaszę jaglaną. Przygotowanie jaglanki zajmuje trochę czasu, ale warto wstać nawet kwadrans wcześniej, by przygotować śniadanie, które zapewni nam energię na cały dzień.

Kasza jaglana w kuchni polskiej znana była od kilkuset lat, jednak popularność zyskała stosunkowo niedawno. Dietetycy cenią i propagują jaglankę, ponieważ jest bardzo pożywna i zdrowa, wzmacnia organizm i zapobiega chorobom. Jest także zasadowa, więc pomaga na niebezpieczne zakwaszenie organizmu. Nie zawiera glutenu, a przy tym dostarcza do organizmu mnóstwa składników odżywczych i witamin.

By przygotować kaszę jaglaną na śniadanie, musimy ją najpierw kilkakrotnie wypłukać w gorącej wodzie, by pozbyć się charakterystycznej goryczki, dobrym pomysłem jest też dodatkowe podprażenie jej na suchej patelni. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na wodzie lub mleku (w proporcjach pół kubka wody na kubek kaszy) przez około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną kaszę podajemy z odrobiną miodu, pokrojonymi owocami, orzechami lub ziarnami słonecznika.

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Domowe masło orzechowe

Dlaczego warto jeść daktyle?

Domowa granola