Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka zrobicie bardzo szybko, nadają się na kązdą okazję, a najważniejsze - są tak proste w wykonaniu, że maluchy na pewno sobie z nimi poradzą.

Składniki:

  • 1/2 kostki miękkiej margaryny;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • jajko;
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 szklanki mąki;
  • kolorowe cukiereczki do zrobienia oczu.


Wykonanie:

1. Wymieszaj cukier z margaryną w misce za pomocą drewnianej łyżki.

2. Dodaj jajo i również wymieszaj.

3. Przesiej przez sitko na powstającą masę mąkę i kakao. Wyrób ciasto rękoma.

4. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

5. Po wyjęciu ciasta z lodówki uformuj z niego wałek i pokrój go na plasterki o grubości ok. 1-2 cm.

6. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta do grubości ok. 7 mm i za pomocą palca zrób na każdym plasterku wgłębienie - miejsce, gdzie potem przykleisz kolorowe cukierki.

7. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj około 15 - 20 min.

8. Na koniec , gdy ciastka będą gotowe i wystygnięte, posmaruj je lukrem i przyklej doń kolorowe cukierki.

Gotowe!

Zobacz też: