ciasto drożdżowe, drożdżowe, przepis na ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe, drożdżowe, przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe Marii Disslowej

Smak dzieciństwa, którego nie zapomnimy nigdy to ciasto drożdżowe babci. Nawet jeśli w naszej rodzinie nie zachowały się dawne przepisy, wciąż możemy odtworzyć ulubione potrawy i desery. Wystarczy zajrzeć do książki kucharskiej Marii Disslowej.

 

Maria Disslowa była autorką książek kucharskich niezwykle popularnych przed wojną. Jednym z najbardziej prostych i skutecznych przepisów, które propagowała, jest jej pomysł na ciasto drożdżowe.

Składniki:
½ kg mąki
8 dag cukru
8 dag masła
3 jaja
6 dag rodzynek
¼ mleka
1 łyżeczka soli
Skórka otarta z jednej cytryny
4 dag drożdży

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka w miseczce, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 pół godziny, by wyrosły. Resztę mleka podgrzewamy, po czym mieszamy z cukrem, mąką, solą, jajkami i skórką cytrynową. Następnie do mieszanki dodajemy drożdże, jeszcze raz mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest gładkie dodajemy masło stopione i rodzynki. Wyrobione ciasto wkładamy do brytfanki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku przez około 40 minut.

 

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Domowe masło orzechowe

Domowa granola

Wegańskie batoniki karmelowe