Ciasteczka w kropki, kwiatki i łatki

Ciasteczka w kropki, kwiatki i łatki

"Chrupiące łatki, czyli ciasteczka w kropki, kratki i łatki" to pyszne danie na kinderbal, ale również i na co dzień.

Składniki:

  • Kubek mąki i dwie czubate łyżki mąki,
  • łyżeczka proszku do ieczenia,
  • żółtko,
  • dwie czubate łyżki cukru pudru,
  • pół kostki masła,
  • kilka łyżeczek soku z aronii i malin,
  • kilka łyżek wody mineralnej lub przegotowanej,
  • cukrowe groszki i kolorowe pastylki czekoladowe,
  • migdałowe płatki
  • oraz: stolnica, łyżka, kubek, łyżeczka, folia aluminiowa, folia spożywcza, blaszka do pieczenia, dwie miseczki, sitko do przesiewania mąki, nóż, pędzelek.

Wykonanie:

  1. Przesiej na stolnicę mąkę i proszek do pieczenia. Uformuj z nich górkę i zrób w niej dołek.
  2. Wsyp do niego cukier, dodaj żółtko i masło pokrojone na jak najmniejsze kostki. Ze wszystkich składników szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  3. Kiedy ciasto się schłodzi, uformuj z niego gruby wałek i pokrój go na plastry.
  4. Z każdego plastra uformuj ciastko w kształcie łatki.
  5. Gotowe ciastka ułóż na wyłożonej folią aluminiową blaszce i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 15 minut.
  6. Wsyp do miseczek cukier puder. Do każdej z nich dodaj odpowiednią ilość wody i przygotuj lukry. Potem do jednego lukru dodaj sok z aronii, a do drugiego - z malin.
  7. Gdy ciasteczka trochę przestygną, ozdób je lukrami, migdałowymi płatkami i pastylkami.

Przepis na "Ciasteczka w kropki, kwiatki i łatki"

pochodzi z książki:

Joanna Krzyżanek, Cecylia Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci; wyd.: Jedność Kielce 2007