Jak układać jedzenie w lodówce?

Jak układać jedzenie w lodówce?

Jak układać jedzenie w lodówce?

Porządek w lodówce to oszczędność czasu i pieniędzy. Masz problemy, by znaleźć dżem lub puszkę sardynek? Gdy otwierasz lodówkę, unosi się z niej nieprzyjemny zapach? Warzywa, które chłodzisz, szybko tracą świeżość? Czas na zmiany. Zobacz, jak prawidłowo układać jedzenie.

Dolna półka

Tutaj możemy trzymać warzywa i owoce, najlepiej osobno i w wydzielonych szufladach. W tym chłodnym miejscu dobrze jest też umieszczać świeże mięso i ryby, które lubią niskie temperatury.

Niższa półka

To miejsce idealnie nadaje się do przechowywania świeżych ziół, napojów i wina.

Średnia półka

W tym centralnym miejscu warto ułożyć resztki z obiadu lub kolacji, które zamierzamy szybko spożyć i wszelkie dania gotowe do jedzenia. Po pierwsze będzie nam łatwo je znaleźć, gdy nie są upchnięte po kątach niższych półek, więc nie zapomnimy o nich. Po drugie nie wymagają trzymania w niższej temperaturze.

Górna półka

Jajka i nabiał oraz wędliny - czyli produkty, które szybciej się psują w niskiej temperaturze (wówczas uaktywniają się bakterie gnilne) i mają krótką datę ważności spożycia. Wiele osób popełnia błąd, trzymając jajka na półce w drzwiach. W górnych partiach lodówki można też trzymać ciasto, jeśli jest przełożone kremem i wymaga przechowywania w chłodnym miejscu.

Półki na drzwiach

Tutaj kładziemy soki, przetwory, wodę.

Czego nigdy nie trzymamy w lodówce?

Pomidory, cebula, ziemniaki, kabaczek, cukinia.

Układając żywność w lodówce, warto pamiętać o tym, by ryby i wędlinę szczelnie owijać papierem, wówczas zapach nie będzie roznosić po całej lodówce. Garnki i pojemniki z zupą lub obiadem także powinny być zamknięte, by nie dostały się do nich bakterie. Nie upychaj niczego na siłę, produkty żywnościowe powinny być ulokowane przestronnie, by możliwa była swobodna cyrkulacja powietrza.

mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Nietypowe zastosowanie gąbki do naczyń

Częste błędy popełniane przy sprzątaniu

Do czego można wykorzystać cytrynę?