Witamina C - naturalne lekarstwo

Witamina C - naturalne lekarstwo

Bierze cię przeziębienie i chciałabyś je zdusić w zarodku? Czujesz osłabienie fizyczne i spadek formy psychicznej? Lub może masz problemy z gojeniem się ran? Albo pragniesz profilaktycznie podnieść odporność swojego organizmu? A może chciałabyś coś zrobić dla swojej urody? Na wszystkie opisane problemy znakomitym remedium może być witamina C.

Witamina C (czyli kwas askorbinowy) jest dla twojego organizmu wręcz nieodzowna. Wzmaga jego odporność, wzmacnia serce, łagodzi stresy i zmniejsza podatność skóry na starzenie chroniąc ją przed wolnymi rodnikami.

Jest też, co powszechnie wiadomo, znakomitym lekiem anty - przeziębieniowym. Witamina C bierze także udział w syntezie kolagenu (związku nadającego skórze elastyczność) oraz karnityny, która w ludzkim organizmie wspomaga spalanie kwasów tłuszczowych.

Kwas askorbinowy wspiera także przemianę wielu aminokwasów oraz znacznie ułatwia wchłanianie z pokarmu metali, zwłaszcza tak potrzebnego ci żelaza.

Witamina C jest również nieodzowna w procesie prawidłowego formowania kości i zębów. Ponadto ułatwia gojenie się ran i złamań oraz skutecznie hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków oraz krwawienie dziąseł.

Czym grozi ci niedobór witaminy C?

Niedobór witaminy C może skutkować ogólnym osłabieniem organizmu. Jej niedostatek grozi także pogorszeniem krzepliwości krwi, a co za tym idzie wolniejszym gojeniem się ran. Może mieć również wpływ na nieprawidłowy wzrost i zrastanie się kości oraz stanowić przyczynę związanego z niewłaściwą syntezą kolagenu szkorbutu.

Samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, uporczywe odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł i zmiany w zębach (np. zgorzel), bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn, utrata apetytu, depresja, osteoporoza, nadczynność tarczycy, zaburzenia neurologiczne i schorzenia żołądka - to także efekty chronicznego niedoboru witaminy C.

Jak dostarczyć organizmowi witaminę C?

Organizmy większości zwierząt i roślin same wytwarzają witaminę C. Niestety ssaki naczelne, czyli również ludzie, są tutaj jednym z wyjątków. Dlatego musisz zadbać o to, aby dostarczyć ją organizmowi z zewnątrz wraz z pokarmem.

Bogatym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce, w tym szczególnie cytrusy, czarna porzeczka, jeżyny, owoce dzikiej róży i czarnego bzu, pomidory, kapusta i pietruszka. Spora dawka kwasu askorbinowego znajduje się również w ziemniakach, brokułach, brukselce, szpinaku, szparagach i kalarepie.

Witaminę C jest bardzo trudno przedawkować. Jej dzienna prawidłowa ilość wynosi 60 mg, ale nadmiar jest wydalany z organizmu wraz z moczem. Dlatego nawet końskie dawki, stosowane na przykład „uderzeniowo" jako remedium na przeziębienie, nie powinny wyczynić twojemu organizmowi szkody.

24.05.2009

foto:istockphoto.com