11 przepisów na domowe leki

11 przepisów na domowe leki

Leki na drobne dolegliwości możesz przygotować sama z powszechnie występujących ziół. Składniki znajdziesz w najbliższym otoczeniu. Zrobienie leków jest bardzo proste. Pamiętaj tylko, żeby nie zbierać ich w miejscach wyjątkowo zanieczyszczonych (np. koło szosy).

1. Syrop z babki lancetowatej łagodzący kaszel

100 g świeżych liści babki potnij na małe kawałki, dodaj 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Zmiksuj, wyciśnij sok z miazgi, przesącz i rozpuść w nim 100g cukru. Ogrzewaj do wrzenia. Rozlej do małych butelek i przechowuj w lodówce. Sposób użycia:

- dzieci i młodzież: łyżeczka kilka razy dziennie,

- dorośli: łyżka kilka razy dziennie.

2. Odwar z berberysu zwyczajnego, poprawiający odporność

Łyżkę rozdrobnionych owoców zalej szklanką wrzącej wody. Zagotuj, a następnie ogrzewaj na małym ogniu pod przykryciem prze trzy minuty. Odstaw na kwadrans i przecedź. Pij ok. 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu. Możesz dosłodzić miodem.

3. Sok z bzu czarnego, wspomagający leczenie infekcji wirusowych

Dojrzałe, umyte i przebrane owoce ogrzewaj w garnku na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Kiedy popękają i puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i małymi porcjami wyciskaj w płóciennym woreczku. Kiedy sok się odstoi, przecedź go delikatnie i dodaj cukru w proporcji 1:1. Gotuj kilka minut i rozlej do butelek lub słoików.

Pij 2-3 razy dziennie, 1-2 łyżeczki.

4. Odwar z liści borówki brusznicy, zapobiegający infekcjom dróg moczowych

Łyżkę liści zalej szklanką letniej wody i ogrzej do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 10 minut i przecedź. Pij ok. pół szklanki 2-3 razy dziennie.

5. Sterylizowane owoce borówki czernicy przeciw biegunce

Do litrowego słoika wsyp świeże, umyte jagody. Dodaj przegotowanej wody do 2/3 wysokości słoika i dosyp 2 łyżeczki cukru. Zamknij szczelnie, zanurz w wodzie i sterylizuj (czyli poddawaj działaniu temperatury co najmniej 100 st. C) przez ok. 15 minut. Sterylizowane owoce możesz przechowywać nawet 2-3 lata. W razie biegunek, zatruć pokarmowych i innych dolegliwości brzusznych, spowodowanych infekcją wirusową, podawaj dorosłym 2-5 łyżek 2 razy dziennie. Dzieciom i młodzieży: połowę tej dawki, także 2 razy dziennie.

6. Napar z chabra bławatka dla zmęczonych i podrażnionych oczu

Łyżkę kwiatów zalej szklanką wrzątku i naparzaj przez kwadrans pod przykryciem. Odstaw na 15 minut, a następnie przecedź. Namocz płatki kosmetyczne w ciepłym naparze i połóż na zamkniętych powiekach.

7. Wywar z dziurawca zwyczajnego na uspokojenie

4 łyżki ziela dziurawca zalej litrem wrzątku. Gotuj 2 minuty. Po odstawieniu trzymaj pod przykryciem 10 minut. Pij pół szklanki trzy razy dziennie, przed jedzeniem.

8. Nalewka z głogu dwuszyjkowego poprawiająca krążenie

Około 125 g kwiatów głogu włóż do słoika z ciemnego szkła. Zalej 400 ml wódki i niepełną szklanką wody. Odstaw w ciepłe miejsce, codziennie wstrząsaj. Po miesiącu przecedź przez gazę do szklanego, ciemnego naczynia.

Wypij 20 kropli przed każdym posiłkiem.

9. Nalewka z tataraku zwyczajnego na pobudzenie apetytu

Do dużego słoja włóż 50 g kłącza tataraku i 5 g goździków (kwiatu goździkowca korzennego). Zalej litrem białego, wytrawnego wina. Odstaw na 2 tygodnie, ale nie zapominaj wstrząsać kilka razy dziennie. Odcedź, rozlej do butelek. Pij po łyżce po i przed posiłkami, przez kilka miesięcy.

10. Wywar z kory kasztanowca dla zmęczonych stóp

Sześć łyżek wysuszonej kory z młodych gałązek gotuj przez 2-3 minuty, w 3 litrach wody. Odstaw pod przykryciem na kwadrans. Przestudzony wywar przelej do miski, zamocz stopy.

11. Herbatka z kozłka lekarskiego łagodząca i zapobiegająca bólom menstruacyjnym

Łyżkę rozdrobnionych korzeni zalej 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Postaw pod przykryciem nad parą na pół godziny. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij ok. pół szklanki, 2-3 razy dziennie po jedzeniu. Wiatropędnie - wystarczą dwie łyżki.