Sztuczki kuchenne
21 stycznia, 2015Sztuczki kuchenne
Co robić, by warzywa dłużej zachowywały świeżość? Jak nie marnować żywności? Te pytania nurtują nas często. Warto poznać kilka sprytnych kuchennych sztuczek, które pomogą ułatwiają prowadzenie domu.
JAK PRZEDŁUŻYĆ ŚWIEŻOŚĆ WARZYW?
Półkę w lodówce, na której trzymasz warzywa, wyłóż ręcznikiem papierowym. Papier wchłonie nadmiar wilgoci, która przyspiesza proces gnicia.
JAK ODŚWIEŻYĆ ZWIETRZAŁE WINO?
Chcesz wylać zwietrzały szampan lub wino? By odzyskać bąbelki, spróbuj wrzucić rodzynkę do butelki. Naturalny cukier sprawi, że napój zacznie znów musować.
CO ROBIĆ, BY ZIOŁA BYŁY DŁUŻEJ ŚWIEŻE?
Umyty pęczek ziół włóż do szczelnie zamykanej plastikowej torebki i włóż do zamrażarki. Zioła zachowają świeżość nawet do miesiąca czasu. Gdy będziesz chciała wykorzystać go w gotowaniu, po prostu posiekaj je drobno nożem – rozmrożą się bardzo szybko.
CO ZROBIĆ BY CZERSTWY MUFFIN ODZYSKAŁ ŚWIEŻOŚĆ?
Kilkudniowy muffin traci wilgoć, więc staje się twardy i suchy. Jeśli chcesz, by smakował tak dobrze, jak zaraz po upieczeniu, wypróbuj sprytną sztuczkę. Spryskaj babeczkę wodą, włóż do papierowej torebki i wrzuć do piekarnika na około pięć minut. Para wodna sprawi, że muffin odzyska sprężystość i świeżość.
CO ZROBIĆ, BY SER NIE WYSYCHAŁ?
Ukroiłaś plaster sera i nie chcesz, by pozostały kawałek szybko wysechł i stwardniał? Posmaruj odkrytą powierzchnię sera lekko masłem lub margaryną, tłuszcz uchroni go przed szybkim wyschnięciem.
JAK URATOWAĆ PODWIĘDŁE RZODKIEWKI?
Nikt nie lubi jeść zwiotczałych rzodkiewek, marchewek lub selera naciowego. Nie oznacza to, że musimy wyrzucić podwiędłe warzywa. Możemy przywrócić im świeżość i chrupkość. Włóż je do miski z zimną wodą i lodem. Do naczynia wrzuć też plasterek świeżego ziemniaka.
CO ROBIĆ, BY SÓL W SOLNICZCE NIE KAMIENIAŁA?
Jeśli wrzucisz ziarenko ryżu do pojemnika, w którym trzymasz sól, nie będzie się ona zbrylać ani zbijać w kamień.
CO ZROBIĆ, GDY SIĘ PRZESOLI ZUPĘ?
Zanim wylejesz przesoloną zupę, spróbuj drobnej sztuczki, by pozbyć się nadmiaru soli i uratować smak potrawy. By to zrobić, wystarczy wrzucić plasterek surowego ziemniaka lub jabłka. Te produkty pochłoną sól.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić idealną sałatkę?