Jak i kiedy wznosić toast?

Jak i kiedy wznosić toast?

Toast - słowo to pochodzi od grzanki. W dawnych bowiem czasach, przy królewskim stole, zarówno we Francji jak i w  Anglii, do kieliszka z winem wrzucano małą grzankę, którą najczęściej zjadał monarcha. Dziś toast wznosimy już bez podsmażonego chleba.

Podobno najpiękniejsze toasty wznoszą Gruzini, dla których napicie się wina na koniec długiej mowy jest tylko pretekstem do wysłuchania popisów oratorskich zgromadzonych panów.

Zupełnie odwrotnie niż u nas, gdzie krótkie „na zdrowie", „to na drugą nóżkę", „no to po maluchu", czy w wersji bardziej oficjalnej „gorzko, gorzko", „zdrowie młodej pary/jubilata" jest wstępem do wychylenia kolejnego kieliszka czystej wódki. Pomysłowość w szukaniu pretekstów do wypicia kolejnego kieliszka doskonale pokazuje przebój każdego wesela -  „Prawy do lewego" Kayah i Bregvicia.

Żarty jednak na bok. Kiedy i czym wznosimy toasty?

Tylko szampanem!!!

W eleganckim towarzystwie toast wznosimy winem. Najbardziej oficjalny jest ten wzniesiony prawdziwym szampanem.

„Toast" to także nazwa krótkiej uroczystości która polega na wygłoszeniu krótkiej mowy pochwalnej lub dziękczynnej i wypicie jednego kieliszka dobrego trunku ewentualnie poczęstowanie się drobnymi przekąskami. Jest to spotkanie na stojąco, zwykle obliczone na od pół godziny do godziny (jeśli jest przewidziana część na rozmowy kuluarowe).

Tego rodzaju toast urządzamy po uroczystości ślubnej - dla wszystkich obecnych (gdy nie ma przyjęcia weselnego lub zaplanowano je dla ścisłego grona), lub dla pracowników - np. w taki sposób szef dziękuje zespołowi za jakieś szczególne osiągnięcia (powinno się to odbywać poza siedzibą firmy, bo ustawa o wychowaniu w trzeźwości zabrania picia alkoholu w miejscu pracy) lub kontrahentów, po podpisaniu lukratywnego kontraktu.

Toasty tradycyjnie wznoszone są przez mężczyzn, jednak zdarza się, że wznosi go kobieta, jeśli zajmuje „męską" pozycję, np. jest prezesem firmy.

Toasty, w tym tradycyjnie pojmowanym znaczeniu - krótkiej przemowy zakończonej wpiciem odrobiny wina (wpijanie całego kieliszka jest nieeleganckie) - najczęściej wygłaszamy podczas ważnych uroczystości.

Główne zasady wznoszenia toastów można zawrzeć w kilku punktach:

  • Pierwszy toast wznosimy dopiero po przystawkach.
  • Przywilej ten zawsze należy do gospodarza przyjęcia, czyli pana domu, a w restauracji do osoby zapraszającej.
  • Toast spełnia się szampanem, ewentualnie winem. Nigdy - choć to wbrew naszej głęboko zakorzenionej tradycji - wódką.

•    Pierwszy toast wznosi się za spotkanie. I na nim można poprzestać. Jeśli jednak jest to długie przyjęcie, ze szczególnej okazji, wtedy toasty się powtarzają.
•    Po gospodarzu toast, w imieniu zaproszonych, powinien wznieść najbardziej „godny" z nich, czyli ta osoba, która siedzi po prawej stronie pani domu.
•    Podczas przyjęcia weselnego kolejność toastów jest ściśle skodyfikowana: pierwszy za zdrowie państwa młodych wznosi osoba pełniąca rolę gospodarza przyjęcia (ojciec panny młodej lub starszy drużba), kolejne - zaproszeni goście według rangi, naprzemiennie z rodziny panny młodej i pana młodego. Państwo młodzi nie mają obowiązku wznosić toastu na cześć gości (robi to ojciec pana młodego), ani swoich rodziców (jeśli chcą im podziękować, w programie wesela jest specjalna okazja do tego).

20.06.2009

foto:istockphoto.com