Przekąski na Andrzejki
25 listopada, 2015W ten weekend bawimy się na Andrzejkach. Będą wróżby, przepowiednie, lanie wosku i wesoła atmosfera. Nie może zabraknąć też dobrego jedzenia. Podpowiadamy, co przygotować, bufet był smaczny, lekki i łatwy w przygotowaniu.
Carpaccio z buraka
W piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni pieczemy 6 buraków, przekrojonych na pół. Gdy się upieką i przestygną kroimy je na cieniutkie plasterki i układamy na dużym, płaskim talerzu. Buraki polewamy sosem vigret i posypujemy drobno pokruszonym serem feta.
Tosty z kozim serem i miętą
Chleb kroimy na kromki, skrapiamy oliwą i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut. Na wierzch układamy plasterki sera koziego i posypujemy drobno posiekaną świeżą miętą.
Sałatka ze szpinakiem pomidorami suszonymi i orzechami włoskimi
Świeży szpinak wrzucamy do dużej miski, polewamy oliwą wymieszaną z odrobiną octu balsamicznego (opcjonalnie możemy dodać płaską łyżeczkę miodu), dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz orzechy (możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Wszystko mieszamy i posypujemy z wierzchu świeżo startym parmezanem.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Najpopularniejsze andrzejkowe wróżby