ciasto drożdżowe, drożdżowe, przepis na ciasto drożdżowe
19 listopada, 2015Ciasto drożdżowe Marii Disslowej
Smak dzieciństwa, którego nie zapomnimy nigdy to ciasto drożdżowe babci. Nawet jeśli w naszej rodzinie nie zachowały się dawne przepisy, wciąż możemy odtworzyć ulubione potrawy i desery. Wystarczy zajrzeć do książki kucharskiej Marii Disslowej.
Maria Disslowa była autorką książek kucharskich niezwykle popularnych przed wojną. Jednym z najbardziej prostych i skutecznych przepisów, które propagowała, jest jej pomysł na ciasto drożdżowe.
Składniki:
½ kg mąki
8 dag cukru
8 dag masła
3 jaja
6 dag rodzynek
¼ mleka
1 łyżeczka soli
Skórka otarta z jednej cytryny
4 dag drożdży
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka w miseczce, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 pół godziny, by wyrosły. Resztę mleka podgrzewamy, po czym mieszamy z cukrem, mąką, solą, jajkami i skórką cytrynową. Następnie do mieszanki dodajemy drożdże, jeszcze raz mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest gładkie dodajemy masło stopione i rodzynki. Wyrobione ciasto wkładamy do brytfanki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku przez około 40 minut.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: