Niedoceniany, a nieodłączny element Wielkanocny

Niedoceniany, a nieodłączny element Wielkanocny

Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. 

Chrzan krzepy ci doda

Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest udekorowany koszyczek, który niesiemy do poświęcenia w Wielką Sobotę. Co do niego włożyć? Poza cukrowym lub drożdżowym barankiem, kawałkiem chleba, solą czy wędlinami, nie może zabraknąć w nim chrzanu, który w tradycji wielkanocnej symbolizuje krzepę i siłę. - Korzeń tej rośliny znajduje zastosowanie nie tylko jako składnik zaostrzający smak potraw. W medycynie alternatywnej, dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym i zawartości kwasu askorbinowego chrzan może wspomagać leczenie kataru, zapalenia zatok i bólów reumatycznych. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów - naturalnych barwników występujących w roślinach - wykazuje też właściwości bakterio - i grzybobójcze, co może znaleźć zastosowanie w leczeniu niektórych dolegliwości trawiennych. Naukowcy wskazują także na jego działanie przeciwutleniające
i przeciwnowotworowe. – mówi dietetyk, Aleksandra Wrona. - Dla łasuchów również mam dobrą wiadomość - chrzan ze względu na swoje rozgrzewające właściwości może wpływać na przyspieszenie przemiany materii i stymuluje błonę śluzową żołądka do wydzielania soków trawiennych, co pomoże poradzić sobie ze skutkami nadmiernego wielkanocnego przejedzenia – dodaje dietetyk.

Baza do kremów, alternatywa dla żurku

Chrzan, który tradycyjnie święcimy w koszyczku, podczas wielkanocnego śniadania, w tradycyjnej, startej formie stanowi ważny dodatek do jajek czy białej kiełbasy. W tym roku zaskoczmy naszych bliskich bardziej wyszukanymi, ale wciąż szybkimi w przygotowaniu, przekąskami z chrzanem w roli głównej. Możemy zacząć śniadanie od wytrwanych tartaletek podanych z przepysznym musem chrzanowym na bazie serka śmietankowego, białą kiełbasą oraz jajkiem sadzonym. – Babeczki do nadzień słonych i pikantnych będą świetną podstawą wielkanocnych tartaletek. Wystarczy dodać do nich odpowiednie składniki, aby utworzyły smaczną kompozycję.  – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake. – Kolejnym pomysłem na urozmaicenie stołu wielkanocnego mogą być przekąski typu finger food. Aby nadać im wyjątkowego wyglądu wystarczy wyciąć szklanką kółeczka z chleba tostowego, a wycięte mini kanapeczki ozdobić pastą jajeczno-chrzanową oraz łososiem. – dodaje ekspert Dan Cake. Aromatyczna zupa chrzanowa stanowić będzie miłą alternatywę dla tradycyjnego żurku,
a podawana z chrupiącą grzanką podpieczoną na masełku zdecydowanie podbije serca wszystkich gości.

Odrobina kulinarnej fantazji sprawi, że te święta będą z pewnością wyjątkowe
i niezapomniane.