Kolejność dań podczas przyjęcia

Kolejność dań podczas przyjęcia

Dobrze zaplanowane przyjęcie zasiadane, czyli przy stole, powinno składać się z następujących dań: przystawka, zupa, danie rybne, danie mięsne, sery, deser, kawa. Oto jak i co podawać?

Możemy zrezygnować z któregoś z nich, ale nie możemy zmienić kolejności, bo wyjdziemy na nieobytych nuworyszy.

Gdy goście dopiero się gromadzą, w oczekiwaniu na pozostałych, zanim zaprosimy gości do stołu częstujemy ich aperitifem, czyli zimym napojem.

To może być woda, sok lub lekki alkohol: wermut, gin z tonikiem, campari.

Aperitif nie powinien trwać dłużej niż 20 minut. W tym czasie powinien zjawić się już komplet gości, którzy wymienią wzajemne uprzejmości. Podczas aperitifu nie wznosi się toastów.

Pomysł dla ciebie:

Na aperitif podaj tzw. kir. Są dwie odmiany kiru: normalny i królewski (royal). Ten królewski to szampan z likierem z czarnej porzedczki. W tym normalnym szampan zastąpiony jest białym winem wytrawnym.

 

Jedzenie zaczynamy od przystawek. Są to drobne przekąski, które podajemy w celu zaostrzenia apetytu przed głównym daniem. Mogą być na zimno lub ciepło. Na przystawkę doskonale nadają się: pokrojone w plastry pasztety, malutkie kanapki na różnych rodzajach chleba z mięsem, pastą z ryb czy jajek, a także z serem pleśniowym, koreczki lub szaszłyczki itp. drobne, na jeden kęs smakołyki, grillowane lub surowe warzywa..

Potem następuje pierwsze danie główne: zupa, sałata lub  spaghetti (Włoch nigdy „pasty", czyli makaronu nie potraktuje jako dania podstawowego).

Drugie danie powinno - o ile nie jesteśmy na przyjęciu wegetariańskim - zawierać spory kawałek ryby lub mięsa oraz ziemniaki, ryż lub kaszę i warzywa na ciepło.

Tradycyjne surówki są, jak mawia wielki znawca polskiej kuchni Robert Makłowicz, PRL-owskim alibi do schabowego. Surpwe warzywa mogą wystąpić jako przystawka - pokrojone w słupki marchewka, papryka, ogórek, różyczki surowego kalafiora.

 

Po głównym daniu podajemy sery w całości, z nożem do ich krojenia. Ucinamy niewielkie kawałeczki, tak, aby także pozostali mogli się w pełni nimi delektować. Mogą być podawane na desce, ale podczas wykwintnych przyjęć stosowniejsze są drewniane lub porcelanowe patery. Ich obecność na stole jest sygnałem, że zasadnicza część posiłku dobiegła końca.

Po serach przychodzi pora na słodki deser (można z niego zrezygnować jeśli pora jest późna). To może być ciasto, np. tort jeśli okazja jest uroczysta, owoce sezonowe (same na paterach lub w pucharkach z bitą śmietaną), krem brulee, tiramisu, lody. Do deseru podajemy ciepłe napoje - herbatę lub kawę oraz słodkie alkohole.

Do dania głównego wodę (obowiązkowo) oraz stosowne do dań alkohole, zwykle wino białe lub czerwone. Zmrożoną wódkę podaje się do zakąsek.

Pomysł dla ciebie:

Jeśli po daniu rybnym podajemy danie mięsne, miedzy nimi serwujemy sorbet. Ma to na celu zabicie smaku ryby na naszym podniebieniu, by następne smaki nie były przez nią zdominowane.

 

foto:istockphoto.com