Jak udekorować świąteczny stół?
8 grudnia, 2016Boże Narodzenie to święta rodzinne – w ciągu tych kilku dni mamy wreszcie okazję spotkać się rodziną i przyjaciółmi przy wspólnym posiłku. Jeśli zaprosiłaś gości na uroczysty obiad. Zaskocz ich nie tylko pysznymi potrawami, ale także pięknie nakrytym stole.
W przypadku stołu świątecznego główną rolę odgrywają potrawy, smaki, które znamy z dzieciństwa. Ten jedyny raz w roku odgrzebujemy rodzinne przepisy i gotujemy tak, jak robiły to nasze babki i prababki. Z dekoracją stołu nie należy wręcz przesadzać – powinno być uroczyście i z klasą. Warto pamiętać o kilku zasadach.
Biel – ten kolor prezentuje się najpiękniej, wybierz więc biały obrus i białą zastawę.
Przezroczyste szkło – kieliszki, szklanki, wazony, karafki powinny być wykonane z przezroczystego szkła. Wówczas efekt będzie bardziej elegancki niż w przypadku kolorowego szkła.
Karafki – nic tak nie razi w oczy jak napoje w plastikowych butelkach, wodę, kompot lub wino najlepiej serwować w karafkach.
Ozdoby – pamiętaj, że talerz nie jest miejscem, na którym powinny znajdować się jakiekolwiek dekoracje. Piórka, szyszki i inne ozdoby możesz umieścić w szklanym naczyniu i położyć na środku lub z boku stołu. Ciekawym elementem dekoracji są też bombki choinkowe w szklanym naczyniu. Jeśli zdecydujemy się na oszczędność koloru przy doborze obrusu , szkła oraz zastawy, możemy sobie pozwolić na jeden bardziej fantazyjny element dekoracyjny na stole.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: