Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi to zdecydowanie warzywo, na które warto czekać cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni! Przedstawiamy przepis na pyszne szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym. 

Składniki:

- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella)     300g

- mleko                                                                 250ml

- świeży tymianek                                             ½ pęczka

- pieprz czarny do smaku

- masło                                                                1 łyżka

- szparagi świeże, zielone                                1 pęczek

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło
i wymieszać.

Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.

Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

Smacznego!

Sprawdź też: 

Wegetariańskie barbecue: Burgery z buraka

3 sposoby na szparagi

Desery ze szparagami