Zdrowy koktajl – Agua fresca, Meksyk
23 lipca, 2016Agua fresca oznacza po prostu „świeżą wodę” i trzeba przyznać, że trudno tu o bardziej trafną nazwę. Te popularne w Ameryce Środkowej i Meksyku napoje chłodzące mają zwykle postać koktajlów powstałych na bazie wody, syropu cukrowego oraz rozmaitych owoców, zarówno słodkich, takich jak arbuz, melon czy mango, jak i kwaśnych cytrusów, a także nasion i kwiatów. W Meksyku napoje sprzedaje się na ulicach w plastikowych woreczkach ze słomką.
Arbuzowa agua fresca:
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu z dojrzałego arbuza
- 3 szklanki wody
- 2-3 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- liście mięty
Składniki łączymy w blenderze, dodając półtora szklanki wody. Przecedzamy do dzbanka przez sito i dodajemy resztę wody, mieszając. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Serwujemy na lodzie z dodatkiem liści mięty.
Za przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata dziękujemy ekspertom z biura lotniczego Sky4Fly.net.
Opracowanie: Ania Tobiasz
Zdjęcia: Materiały prasowe
Sprawdź inne pomysły na napoje orzeźwiające:
Prosty przepis na orzeźwiające Lassi, Indie |
Koktajl marchwiowy |
Przepisy na letnie koktajle |