Zdrowy koktajl - Agua fresca, Meksyk

Zdrowy koktajl - Agua fresca, Meksyk

Agua fresca oznacza po prostu „świeżą wodę” i trzeba przyznać, że trudno tu o bardziej trafną nazwę. Te popularne w Ameryce Środkowej i Meksyku napoje chłodzące mają zwykle postać koktajlów powstałych na bazie wody, syropu cukrowego oraz rozmaitych owoców, zarówno słodkich, takich jak arbuz, melon czy mango, jak i kwaśnych cytrusów, a także nasion i kwiatów. W Meksyku napoje sprzedaje się na ulicach w plastikowych woreczkach ze słomką.

Arbuzowa agua fresca:

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu z dojrzałego arbuza
  • 3 szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • liście mięty

Składniki łączymy w blenderze, dodając półtora szklanki wody. Przecedzamy do dzbanka przez sito i dodajemy resztę wody, mieszając. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Serwujemy na lodzie z dodatkiem liści mięty.

Za przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata dziękujemy ekspertom z biura lotniczego Sky4Fly.net.

Opracowanie: Ania Tobiasz 
Zdjęcia: Materiały prasowe

Sprawdź inne pomysły na napoje orzeźwiające:

Prosty przepis na orzeźwiające Lassi, Indie

Koktajl marchwiowy

Przepisy na letnie koktajle