Właściwości gorzkiej czekolady

Właściwości gorzkiej czekolady

Instagram/@cocoamochocolates

Gorzka czekolada zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Jednak, aby pozytywnie wpływała na nasz organizm, zawartość kakao powinna przekraczać 70%. Również ważna jest ilość jej spożywania. Dietetycy zalecają jedną, dwie kostki dziennie, aby była dla nas pożyteczna. Jakie są zatem właściwości gorzkiej czekolady?

Dodaje energii

Nie od dziś wiadomo, że słodycze dodają nam energii. Gorzka czekolada jednak nie zawiera cukru i ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnesu, żelaza i potasu. Jest zatem najlepiej przyswajalnym źródłem energii i warto mieć ją pod ręką podczas wysiłku.

Pomaga w myśleniu

Cennymi właściwościami gorzkiej czekolady są pomoc w myśleniu i koncentracji. Związki, które zawiera pobudzają nasz mózg do pracy. Dzięki czemu jesteśmy bardziej skoncentrowani, mamy otwarty umysł i poprawia się nam czas reakcji.

Wzmacnia serce

Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i jednocześnie zapobiegają zawałowi serca. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza umieralność na zawał o 50 procent! Taka właściwość gorzkiej czekolady nie powinna pozostać nam obojętna.

Zapobiega miażdżycy i zakrzepom

To już kolejna zdrowotna właściwość gorzkiej czekolady! Naukowcy udowodnili, że ziarna kakaowe zawierają mnóstwo flawonoidów, które hamują procesy utleniania złego cholesterolu. Chronią nas przed miażdżycą i nowotworami, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych, a także zapobiegają tworzeniu się zakrzepów.

Filtruje nerki

Z tej właściwości gorzkiej czekolady powinny skorzystać osoby, które mają skłonność do częstych infekcji dróg moczowych. Zawarty w niej alkaloid teobrominy pobudza pracę nerek i je oczyszcza.


Opracowanie: Edyta Paszkowska

Sprawdź też:
Hygge przekąska, czyli przepis na czekoladowo-bananowe batoniki
Zdrowe przekąski na rozpoczęcie nowego roku szkolnego
Jedzenie bez kalorii, czyli 9 produktów, które musisz mieć w lodówce