Mazurek na drożdżowym spodzie

Mazurek na drożdżowym spodzie

Przepis: Ewa Wachowicz (Program: Ewa Gotuje)

Składniki

  •     400 g mąki
  •     250 g masła
  •     1 jajko
  •     2 żółtka
  •     1 szklanka śmietany
  •     1 łyżka cukru
  •     50 g drożdży
  •     1 białko do posmarowania ciasta

Masa

  •     ½ kg maku
  •     1 l mleka
  •     200 g cukru pudru
  •     20 g drożdży
  •     1 garść rodzynków
  •     1 garść suszonych daktyli
  •     1 garść suszonych moreli
  •     1 garść suszonych fig
  •     1 garść orzechów włoskich
  •     1 garść płatków migdałowych
  •     1 łyżka bułki tartej
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •     2 łyżki konfitury wiśniowej
  •     1 łyżka cukru waniliowego
  •     2 łyżki miodu
  •     1 jajko
  •     1 białko

Zdobienie

  •     sok z cytryny
  •     cukier puder
  •     kandyzowana skórka cytrynowa
  •     migdały

Przygotowanie

Uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić.

Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z miękkim masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, dodać żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać z przygotowaną wcześniej śmietaną. Wyrobić i zostawić pod przykryciem na 30 - 40 minut.

Przygotować masę makową. Do cukru wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić. Mak zalać gorącym mlekiem. Po 30 minutach odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać bakalie (wcześniej pokrojone w drobną kostkę i zalane rumem), płatki migdałowe i posiekane orzechy oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dodać konfiturę wiśniową i cukier waniliowy. Wsypać cukier z drożdżami, wymieszać. Wlać miód. Jajko wybić, roztrzepać z białkiem, wymieszać z masą makową.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta (stolnicę obficie posypać mąką). Posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Piec przez 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenie i zrobić lukier. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem (tyle, ile zabierze – powinien być dość gęsty) i udekorować nim wystudzone placki. Do dekoracji można użyć także kandyzowanej skórki cytrynowej oraz migdałów.

   SPRAWDŹ DESER ANNY OLSON:    

   Tartinki z jeżynami i bezą