TOSTY XXL Z BURACZANYM HUMMUSEM I JAJKIEM

TOSTY XXL Z BURACZANYM HUMMUSEM I JAJKIEM

Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem - idealny sposób na śniadanie lub jako pyszna i zdrowa przekąska w ciągu dnia! Sprawdźcie nasz przepis!

Składniki na 4 porcje:

Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) – 4 kromki
czerwone buraki - 2  średnie sztuki
biała ciecierzyca z puszki – 250 g
czosnek – 1 ząbek
sok z cytryny – 1 łyżka
oliwa z oliwek – 2 łyżki
tymianek suszony – 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
kapary marynowane – 1 łyżka
jajka – 4 sztuki

Sposób wykonania:

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować. Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.

Smacznego!

Sprawdź też:

Krewetki zapiekane w pomidorach z serem
Rozgrzewająca zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem - przepisy!