Pomysł na zielone warzywa

Pomysł na zielone warzywa

Instagram/@lillytrott

Chcesz jeść więcej zielonych warzyw, ale nie masz pomysłu na ich przygotowanie? Mimo pozorów zielone warzywa dają wiele możliwości! Możesz wykorzystać je do zup, past, pizzy, a nawet deserów i ciast! Przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie kilka pomysłów na zielone warzywa w Twojej kuchni.

Krem z zielonych warzyw z pistacjami

Instagram/@qchniaosobista

Taka zupa to prawdziwa bomba witaminowa! Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra bulionu
  • pistacje do dekoracji
  • sól
  • pieprz

W garnku zeszklij cebulę, czosnek i drobno posiekany por. Następnie dodaj mięso mielone i ciągle mieszaj. Wrzuć pozostałe warzywa i zalej gorącym bulionem. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku. Taki pomysł na zielone warzywa to idealna propozycja na lunch!

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym

Instagram/@sajusukumar

Możesz je podawać jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielną lekką potrawę. Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki
  • 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół
  • 200 g zielonego groszku 
  • 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części
  • 400 ml gorącego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Szalotki lub cebulę wrzuć na rozgrzane masło i smaż na średnim ogniu. Następnie dodaj fasolkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj szparagi oraz groszek i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Dopraw solą i pieprzem, polej maślanym sosem i delektuj się smakiem zielonych warzyw. Mamy nadzieję, że ten pomysł na zielone warzywa wykorzystacie niejednokrotnie w swojej kuchni!

Wege spaghetti z zielonymi warzywami

Instagram/@therealfoodsisters

Jeśli kochasz makaron na pewno posmakuje Ci nasz smaczny i szybki pomysł na zielone warzywa! Do przygotowania spaghetti w wersji wege potrzebujesz:

  • 500g makaronu spaghetti
  • 300g zielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60ml oliwy
  • Łyżka posiekanego świeżego oregano
  • Pęczek bazylii
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • Sól, pieprz

Makaron ugotuj, a czosnek podmaż na oliwie. Do tego dodaj paprykę i seler. Smaż aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj 2 łyżki wody i duś przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj oregano i bazylię. Do tak przygotowanego sosu przełóż ugotowany makaron i parmezan. Wymieszaj, a przed podaniem udekoruj listkami bazylii i parmezanem. Smacznego!

Mamy nadzieję, że wypróbujecie nasze pomysły na zielone warzywa. Na pewno jeszcze powrócimy do Was z innymi przepisami i inspiracjami!


Opracowanie: Edyta Paszkowska

Sprawdź też:
5 pomysłów na warzywa w kuchni
Warzywna sałatka oczyszczająca
Dlaczego warto jeść szparagi?