Kuchenne sztuczki Anny Olson

Kuchenne sztuczki Anny Olson

Święta już za chwilę, a co rusz wykluwają się nowe kuchenne problemy. Czy drożdże urosną? Czy sernik nie opadnie? Czy baba się nie przypali? Świąteczna radość ucieka a zmartwień przybywa, dlatego mamy dla Was profesjonalne porady i przepisy na udaną Wielkanoc.

Anna Olson to niekwestionowana specjalistka, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Wieloletnie doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu pozwoliło jej na zgromadzenie olbrzymiego doświadczenia i wypracowanie niejednego skutecznego kuchennego tricku. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy wspólnie krótkie kompendium wiedzy kuchennej i kucharskich sztuczek!

1. Filiżanka herbaty a przebite białka: stało się, za długie miksowanie i po idealnej pianie z białek została smutna biała masa. Nie panikuj! Zaparz sobie filiżankę herbaty i spokojnie ją wypij. Dlaczego? W czasie tych 10 minut białka opadną i będą gotowe, żeby ubić je znowu.

2. Zmierz piekarnikowi temperaturę: 180°C to 180°C. W piekarniku nie zawsze. Umieszczając termometr w czasie pieczenia będziesz miała nad wszystkim kontrolę. Jeżeli wahania wynoszą więcej niż 15°C, to to jest przyczyna opadania ciasta.

3. Więcej śmietany do przebitej śmietany: dobra, uratowaliśmy jajka – a co ze śmietaną? Dolej trochę płynnej śmietany do już-nie-tak-sztywnej ubitej i włącz mikser ponownie. Voila! Po problemie!

4. Misja: porządek przy pieczeniu. Cel: skrobaczka: Coś tam się wysypie, coś tam się przylepi do blatu, coś tam zostanie w misce. Zawsze tak jest, ale nie musi być. Zestaw skrobaczek, sztywnych do powierzchni i elastycznych do miski, ułatwi utrzymanie porządku w czasie pieczenia.

5. Stabilizacja to podstawa – z mlekiem w proszku to prosta sprawa: bita śmietana do szprycy i ozdabiamy tort, ale wzór się jakoś nie trzyma po upływie czasu. 15ml mleka w proszku na 250 ml śmietany rozwiąże problem!  

6. Wyszpachluj ciasto: dalej, dalej ręko kucharza! Dobra szpatułka jest w kuchni niezastąpiona. Sięgniesz wszędzie, wygładzisz krem, a wszystko ze szwajcarską precyzją.

Kiedy znasz te tricki, wszystkie świąteczne ciasta powinny się udać. Baba, mazurek, a może coś jeszcze? Z dossier Anny Olson wybraliśmy dla Was ciekawe świąteczne propozycje, które urozmaicą wielkanocne menu. Oryginalny warkocz na pewno zaskoczy gości a tartinki ze śnieżnobiałą bezą i owocowym akcentem będą się idealnie komponować z kolorowymi pisankami!

   SPRAWDŹ PRZEPISY ANNY OLSON:   

    Oryginalny warkocz   

   Tartinki ze śnieżnobiałą bezą i owocowym akcentem