Kalarepa nadziewana piersią kurczaka

Kalarepa nadziewana piersią kurczaka

Idealnym pomysłem na wspólny, rodzinny posiłek jest zawsze połączenie zdrowych, sezonowych warzyw z delikatnym mięsem drobiowym. Przedstawiamy Wam przepis na przepyszną kalarepę nadziewaną piersią kurczaka oraz serem feta, danie, które łączy w sobie wszystko to, co najlepsze!

Nadziewane kalarepki

Składniki:

4 kalarepy
1 pierś kurczaka np. Kurczaka Zagrodowego
100 g sera feta + do dekoracji
1 mała cebula
2 łyżki soku z cytryny
5-6 listków bazylii + do dekoracji
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalarepki obrać, wydrążyć, zachować miąższ z jednej kalarepki (pozostały można wykorzystać do zupy lub surówki). Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulą. Pierś drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym serem feta, łyżką soku z cytryny, podsmażoną kalarepką z cebulą i doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Wydrążone kalarepki skropić pozostałą łyżką soku i oliwą, środki napełnić farszem, piec ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać posypane pokruszoną fetą i listkami bazylii.

Sprawdź też:

Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem
Rolada serowa z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Curry z kurczaka