Pokonaj wiosenne przesilenie z polskim superfoods!

Pokonaj wiosenne przesilenie z polskim superfoods!

Zima powoli odchodzi w zapomnienie, zgodzicie się jednak, że na razie nastroje nie zachęcają do wiosennych szaleństw. Ból głowy, uczucie senności i ogólne zdenerwowanie. Już niedługo każdego z nas mogą dopaść objawy przesilenia wiosennego. By im zapobiec, jeszcze przed pierwszym dniem wiosny zadbajmy o naszą dietę bogatą w polskie superfoods.

Zimowa dieta jest zwykle znacznie uboższa niż letnia – niektóre produkty trudno znaleźć na sklepowych półkach, nie mamy też motywacji, by wymyślać skomplikowane menu. To oznacza dla organizmu znaczne niedobory witamin i soli mineralnych. Moglibyśmy odetchnąć, że idzie wiosna i nasza dieta się zmieni - to prawda, ale pamiętajmy, że okres zmiany pór roku to również nie najlepszy czas dla naszego organizmu. Wahania ciśnienia i stany przejściowe – słoneczne dni, które zawdzięczamy wyżowi, przeplatane deszczową aurą powodowaną niżem – wpływają na nasz organizm, który potrzebuje zwykle ok. 3 tygodni, by przyzwyczaić się do nowych warunków atmosferycznych.

Jeden produkt tysiące korzyści

W sytuacji, w której pogoda tak silnie oddziałuje na nasze zdrowie i samopoczucie warto w jadłospisie uwzględnić tzw. superfoods, czyli produkty o wysokiej wartości odżywczej, bogate w aminokwasy, witaminy i białka. Za najpopularniejsze superfoods uznaje się jagody goji, nasiona chia czy spirulinę. Produkty te są jednak czasem zbyt drogie i nie zawsze dostępne na sklepowych półkach. Jeśli jednak myślicie, że powinniście się poddać i ulec wiosennemu przesileniu, odpowiadamy zdecydowanie - nie! Niezwykłe wartości odżywcze znajdziemy też w polskich produktach jak siemię lniane, kasza jaglana czy natka pietruszki.

Menu dnia z superfoods

Na dobry początek dnia – siemię lniane. W niewielkich nasionach lnu zamknięte jest całe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów ALA obniżających cholesterol, lignanów usprawniających pracę jelit, mających działanie przeciwnowotworowe, wspomagających pracę serca. Zmielone ziarna lnu możemy dodawać do jogurtów, koktajli albo zrobić na ich bazie zdrową siemiankę na śniadanie. Poniżej przepis na superśniadanie!

Siemianka

 

Składniki na 2 porcje 

30 g orzechów włoskich, łuskanych 

30 g siemienia lnianego 

30 g otrębów owsianych 

25 g wiórków kokosowych, plus dodatkowa ilość do dekoracji

250 g mleczka kokosowego 

250 g wody 

2 szczypty cynamonu, do dekoracji

100 g malin, do dekoracji

60 g jeżyn, do dekoracji

Sposób przygotowania

Do czystego i suchego naczynia miksującego Thermomix wsypać orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Orzechy przesypać do osobnego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego wsypać siemię, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować 8 min/100°C/obr. 2.

Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.

Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix

Orzechy rozgnieść i przenieść do innego naczynia. 

Siemię lniane zmielić i przesypać do garnka. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować przez ok 10. mint.

Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.

Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Napój z zielonej pietruszki

Drugim superproduktem, który możemy dołączyć do naszego menu jest natka pietruszki. Już jedna łyżka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza. W zielonych listkach zamknięte jest też sporo beta-karotenu, witaminy B i K, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Jeśli jednak ziemniaki posypane pietruszką to dla Was zbyt nudna propozycja to śpieszymy z pomocą! Co powiecie na pyszny napój z zielonej pietruszki? To idealna propozycja na drugie śniadanie lub jako dodatek do każdego innego posiłku w ciągu dnia. (przepis na platformie Cookidoo.pl)

Kolejnym bogatym w wiele dobroczynnych składników produktem jest kasza jaglana, która świetnie sprawdzi się w wielu daniach na obiad czy obiadokolację. Kasza jaglana to bez wątpienia królowa kasz. Nie dość, że nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy B, B1, B2, B6, PP, żelazo, magnes, potas, cynk, czy selen. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Kasza jaglana to także zbawienie dla urody. Dzięki zawartości krzemionki wpływa na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci.


Przepisy pochodzą z platformy Cookidoo.pl