5 sposobów na… jabłka!

5 sposobów na… jabłka!

Jak możesz wykorzystać jabłka w kuchni? Otóż nie tylko w szarlotce, czy bezpośrednio do jedzenia. Są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i zawierają wiele witamin. Jedz je na zdrowie. Sprawdź jakie przekąski możesz z nich wyczarować!

Marmolada jabłkowa

Instagram/ @nangnangc

Powstaje z przetartych owoców, które gotuje się z dużą ilością cukru.

Składniki:

2 kg jabłek
600 g cukru
Łyżka cynamonu
Sok z 1 cytryny

Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki. Skrop sokiem z cytryny i wrzuć do garnka. Dodaj pozostałe składniki – cukier i cynamon. Dolej odrobinę wody. Trzymaj na małym ogniu. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać i powstanie gęsta marmolada, zdejmij garnek z ognia. Całość dokładnie zblenduj. Następnie zagotuj. Przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 15 minut. 

Mus jabłkowy

Instagram/ @l.cassei.defensis

Świetnie się sprawdzi do wszelkich ciast, ale też jako dodatek do gofrów, naleśników czy owsianki.

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy na dno dużego garnka wlać trochę wody. Następnie dosypuj stopniowo obrane i pokrojone jabłka. Poczekaj, aż się rozpadną i zaczną gotować. Mieszaj co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Mus poprzekładaj do słoiczków i pasteryzuj 30 minut. Przed użyciem możesz dodać np. cynamonu.

Chipsy jabłkowe

Instagram/ @threeworkssnack

Jest to bardzo zdrowa przekąska. Niezastąpiona, kiedy masz ochotę na coś słodkiego.

Pokrój jabłka w cienkie plasterki (ok. 2 mm). Układaj je w miseczce i skrapiaj cytryną. Na blaszce wyłożonej papierem rozłóż jabłkowe krążki. Możesz je posypać cynamonem i wanilią. Przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na 120 minut. W połowie pieczenia przewróć plasterki na drugą stronę. Po upłynięciu czasu wyłącz piekarnik. Plasterki pozostaw w nim na jeszcze 30-40 minut. Będą pyszne i chrupiące!

Koktajl jabłkowy

Instagram/ @juste_kavaliauskaite

Nie dość, że jest to pyszne wykorzystanie jabłka, to jakie zdrowe!

Możesz przygotować np. owocowy: 

szklanka ananasa, duże jabłko, gruszka, ¾ szklanki wody
duże jabłko, 2 banany, pomarańcza, 2 łyżki miodu, ¾ szklanki wody
duże jabłko, 7 truskawek, 2 łyżki wody, łyżka miodu, 4 łyżki jogurtu

lub warzywny:

2 jabłka,  pół paczki młodych liści szpinaku, 4 łodygi selera naciowego, banan, sok z 1 pomarańczy
Pół jabłka, pęczek natki, pół ogórka, sok z 1 cytryny, ¼ surowej dyni, trochę wody
Pomidor bez skórki, pół jabłka, pół papryki, mała marchewka, woda

Oczywiście składniki wystarczy zblendować.

Jabłka w cieście

Instagram/ @manuelactis

Bardzo prosty deser, który przygotujesz w kilka minut. Jabłka smażysz po prostu w plastrach.

Składniki:

150 g mąki pszennej
Jajko
100 ml mleka
1,5 łyżki cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jabłka

W celu przygotowania ciasta, wymieszaj w misce jajka, mleko, ekstrakt, cukier i proszek do pieczenia. Mąkę dodawaj na koniec, równomiernie. Ciasto nie powinno mieć grudek. Następnie zanurzaj plastry w cieście, aby dobrze je pokryć. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączaj na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem cynamonowym lub pudrem. Smacznego!

Zobacz również:

SEZON NA JABŁKA ROZPOCZĘTY - 3 NAJLEPSZE POMYSŁY

PRZECIER JABŁKOWY

DESER Z JABŁEK


Opracowanie: Ilona Strzeszewska